Programul Citesc Zilnic

2014-08-27

campanii pentru pacienti

Ce este programul Citesc Zilnic?

Programul Citesc Zilnic are scopul de a promova, prin intermediul medicilor de familie, expunerea la cititul cu voce tare a copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani.
De ce este necesar programul Citesc Zilnic?

Studiile de specialitate susțin că acei copii care la vârste timpurii recunosc simbolurile alfanumerice şi care înţeleg că scrisul comunică informaţii, au rezultate mai bune atât în domeniul cognitiv și cel social cât şi în ce privește starea de sănătate pe termen lung, comparativ cu covârstnicii cu abilități reduse de citire.
Cine sprijină programul Citesc Zilnic?

Programul Citesc Zilnic este implementat de către Cluj School of Public Health, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babes-Bolyai în colaborare cu University of Wisconsin School of Medicine and Public Health.

Programul este susținut de Societatea Națională de Medicina Familie si de editura Cartea Copiilor și este inspirat din programul Reach Out and Read, program de alfabetizare timpurie implementat în Statele Unite ale Americii (http://www.reachoutandread.org).

Ce materiale oferă programul Citesc Zilnic?

Manualul programului Citesc Zilnic: Manualul conține atât informații despre program cât si sugestii utile pentru promovarea cititului în cabinetul medicilor de familie. De asemenea, manualul prezintă dovezi științifice care susțin importanța alfabetizării timpurii în dezvoltarea ulterioară a copiilor și în pregătirea acestora pentru școală.
(Manualul poate fi descărcat de pe pagina proiectului, click aici.)

Posterul programului Citesc Zilnic: Posterul poate fi descărcat și amplasat pe biroul medicilor de familiei sau pe un perete al cabinetului sau al sălii de așteptare. Amplasarea posterului într-un loc vizibil va atrage atenția părinților, determinându-i să adreseze întrebări relaționate cu importanța cititului.
(Posterul poate fi descărcat de pe pagina proiectului, click aici.)

Broşuri educaționale: Broșurile pot fi oferite părinților care au copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani. Prin intermediul acestora dorim să promovăm cititul în familie şi să îndrumăm părinții să acceseze manualul programului Citesc Zilnic.

(Broșura poate fi descărcată de pe pagina proiectului, click aici)

Cine poate contribui în programul Citesc Zilnic?

Programul conține strategii de promovare a cititului care pot fi folosite
(1) de către persoane specializate în domeniul medical sau cel educațional,
(2) de către persoane specializate în orice alte domenii și care se află în interacțiune cu copiii și/sau cu părinții acestora,
(3) de către părinți și
(4) de către orice persoană interesată să ofere sfaturi utile prietenilor/rudelor/cunoscuților care au copii.
Cine poate oferi mai multe informații despre program?

Pagina programului: http://publichealth.ro/index.php/citesc-zilnic/

Pentru întrebări, recomandări, nemulțumiri, contactați:

Alexandra Sidor
Cluj School of Public Health
Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării
Universitatea Babes-Bolyai
Pandurilor 7 400376, Cluj-Napoca, Romania
Tel./Fax: (+40) 264-402 215
E-mail: alexandra.sidor@publichealth.ro

Detalii de contact Societatea Națională de Medicina Familiei:
Vicepreședinte Dr. Sandra Adalgiza Alexiu
Telefon 0758011485
E-mail: sandra.alexiu@snmf.ro