Campanie de informare – depistarea precoce a simptomelor autismului

2017-01-23

campanii pentru pacienti

Începând cu luna ianuarie, Asociația Help Autism, în parteneriat cu Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș, dă startul Campaniei de informare adresată medicilor de familie din București, Suceava și Argeș privind depistarea precoce a simptomelor autismului. Inițiativa celor două asociații se adresează medicilor de familie din București, Suceava și Argeș și își propune, prin campanii de informare on-line și întâlniri directe, să crească gradul de conștientizare în rândul acestora cu privire la necesitatea aplicării screeningului pentru autism, la vârstele recomandate. Astfel, până la finalul campaniei, 2000 de medici de familie și pediatri vor fi informați prin intermediul campaniei online, cat și prin vizitele în cabinetele proprii a 750 de medici, de catre voluntarii celor doua Asociatii.
Campania se bucură de susținerea și implicarea partenerului Societatea Națională de Medicina Familiei, care va informa online medicii de familie din cele 3 județe și va facilita vizitele în cabinetele medicale. SNMF prin scriosoarea atasata recomanda medicilor sprijirea acestui demers.
Întâlnirile directe cu cei 750 de medici în cabinetele proprii vor avea loc cu sprijinul a 13 voluntari, studenți ai Facultății de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității Spiru Haret București.
Scopul principal al campaniei este reprezentat de informarea medicilor de familie din cele trei județe, privind importanța și necesitatea aplicării chestionarului de screening la copiii cu vârste mici,  în vederea depistării semnelor autismului sau altor întârzieri în dezvoltare, facilitând astfel diagnosticarea precoce, condiție esențială a recuperării copilului cu TSA.
Chestionarul de screening a fost elaborat în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală prin HG Nr. 400 din 13 mai 2014. Normele metodologice publicate de Ministerul Sănătății privind aplicarea Legii autismului nr. 151 din 2010, fac referire la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Programul Național de Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate încurajează părinții, care au copii cu vârsta între 1 și 3 ani, să solicite aplicarea screening-ului în cabinetul medicului de familie, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 și 36 de luni. Chestionarul de screening permite identificarea primelor simptome ale unei tulburări de spectru autist, menite să îndrume părintele către un specialist.
Acest formular de screening se aplică gratuit de către medicul de familie, durează între 5 și 10 minute și poate ajuta părintele să-și dea seama foarte devreme dacă copilul poate să dezvolte acest tip de întârziere sau a dezvoltat deja. Dacă se obține un scor peste 10, ce indică semne îngrijorătoare de Tulburare de Spectru Autist, medicul de familie direcționează copilul către medicul psihiatru-pediatru, singurul în măsură să pună diagnosticul. Ulterior etapei diagnosticării, copiii pot găsi sprijin prin includerea în serviciile terapeutice din cadrul Asociației Help Autism.
Broșura „Pot fi ca tine! Descoperă-mi lumea!”, elaborată în cadrul campaniei, va fi pusă la dispoziția medicilor de familie și a pacienților în mod gratuit. Aceasta reprezintă un instrument suport atât pentru medici cât și pentru părinți, oferind informații complete privind sfera tulburărilor de spectru autist,  începând de la semne și diagnostic, screening, terapie, recuperare și până la integrare în grădinițe și școli de masă.
Rezultatele acestei campanii, înregistrate atât în urma discuției cu medicii în cabinetele proprii precum și după completarea de către aceștia a unui chestionar privind gradul de absorbție a formularului de screening, vor fi sintetizate într-o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății, ce va conține principalele concluzii și recomandări pentru o îmbunătățire continuă a procesului diagnosticării precoce a copiilor cu autism.
Campania se desfășoară în cadrul proiectului „Înființare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvețiano-Român, va invităm să vizitați http://www.swiss-contribution.ro. Mai multue informatii despre proiect, va rugam sa gasiti in pliantul atasat.
Detalii despre campanie pot fi furnizate de doamna Olivia Bîrdici, responsabil Campanie de informare si constientizare adresata medicilor de familie din Bucuresti, Suceava si Arges, Asistent manager proiect “Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”
Asociatia Help Autism
Str. Episcop Chesarie, nr. 6, Sect. 4, București
Mobil: 0741 088 936 / 0371.184.067
e-mail: olivia.birdici@helpautism.ro / contact@helpautism.ro
www.helpautism.ro
www.1leupezi.ro
www.autismconnect.ro
Attachment Size
Scrisoare-recomandare-SNMF.pdf 634.9 KB
pliant.pdf 193.2 KB