Participare la conferința „Servicii medicale și sociale în România rurală: nevoi și soluții”

2010-10-07

comunicate

Societatea Naţională de Medicina Familiei a participat în perioada 7-8 Octombrie 2010 la Conferința internațională cu tema „Servicii medicale și sociale în România Rurală: nevoi și soluții„, organizată de Fundația de Sprijin Comunitar la București. Actiunea s-a înscris în calendarul activităților proiectului “Servicii Integrate și Inovatoare pentru România rurală“ finanțat de Guvernul Norvegian prin programul Innovations Norway.

La Conferință au mai participat reprezentanți ai Ministerului Muncii, Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, ai altor instituții centrale și locale, ai ONG-urilor naționale și internaționale.

Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra a reprezentat Societatea Naţională de Medicina Familiei – Departamentul de medicina familiei în rural și zone izolate. În lucrarea „Rolul medicului de familie în mediul rural și implicarea aceastuia în serviciile comunitare„, Dr. Dumitra a prezentat particularitățile practicării medicinii de familie în mediul rural unde, în majoritatea cazurilor, medicul de familie este singurul furnizor de servicii medicale și a atras atenția că doar 10% din totalul medicilor din România, adică medicii de familie care practică în rural, deservesc 45% din populație, locuitorii din zonele rurale.

Din prezentarea Dr. Dumitra:
„Un medic de famile din România îngrijeşte în medie 1788 de persoane, în localitatile rurale media fiind de 2177, cu mult peste media europeană. Există însă și zone rurale în care un medic îngrijeşte peste 6000 de persoane, din mai multe localităţi disipate pe o suprafaţă de zeci de km2. Ceea ce este insa cu adevărat provocator pentru medicul de familie din rural este faptul că, în marea majoritate a cazurilor, este unicul furnizor de servicii medicale din localităţile respective. Celelalte specialităţi lipsesc aproape cu desăvârşire din peisajul rural, doar localităţile mai mari beneficiază uneori de un internist sau un pediatru. Excepţie fac spitalele cu profil aparte pentru care mediul rural este locul prielnic tratării anumitor afecţiuni  cronice, de exemplu sanatoriile TBC, secţii de psihiatrie. Dintr-un total de 4305 medici în rural, 3821 sunt medici de familie – 88,75% !

Astfel medicul de familie din rural reprezintă şi obstetricianul şi specialistul în mică chirurgie şi medicul şcolar şi reanimatorul dar şi asistentul social. Așadar, activitatea medicală desfăşurată în mediul rural acoperă  curricula de pregătire pe toată întinderea ei, medicul de familie din rural, cu implicare vocaţională serioasă, reuşind etalarea cunoştinţelor în zone extracurriculare.”

Pagina conferinței http://www.ruralestbacau.ro/?page_id=955&lang=ro