SNMF participă la a 16-a Conferință WONCA Europe

2010-10-09

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei a participat în perioada 6-9 octombrie 2010 la a 16-a Conferință WONCA Europe (Organizația Europeană de Medicina Familiei), la Malaga, Spania.  SNMF a fost reprezentată de dr. Rodica Tănăsescu (președinte), dr. Sandra Adalgiza Alexiu și dr. Răzvan Miftode (secretari).

În cadrul conferinței a fost adoptată Declarația de la Malaga – „Asistența medicală primară – calea durabilă de îmbunătățire a eficienței sistemelor naționale de sănătate„, care poate fi citită pe pagina WONCA Europe. (link)

Dr. Tony Mathie, președintele WONCA Europe a transmis un mesaj medicilor de familie români:
 

„Dragi colegi din România,

Vă transmit salutări din partea Președintelui și a Consiliului European WONCA.

În ședința Consiliului European WONCA, întrunit la Malaga – Spania, miercuri, 6 octombrie, am primit cu toții un raport detaliat asupra problemelor cu care se confruntă colegii noștri medici de familie din România. Membrii Consiliului au fost foarte îngrijorați cu privire la evoluția evenimentelor și dorim să ne implicăm în acest sens. Ca urmare, în calitate de președinte WONCA Europe voi face urgent toate demersurile pentru a vizita România și pentru a dezvolta, împreună cu Biroul Executiv al SNMF, un plan de acțiune pentru a sprijini medicina de familie din țara dumneavoastră. Toate țările din Europa și din lume trec, în aceste momente, prin dificultăți financiare și în aproape toate sistemele de sănătate medicina de familie este privită ca un domeniu în care se pot face restricții de buget. Cunoaștem, însă, că sănătatea oamenilor și a familiilor pe care le îngrijim poate fi sever afectată de astfel de măsuri, astfel încât vom face tot ceea ce va fi posibil pentru a conștientiza guvernele și pe alți decidenți asupra acestui fapt.

Aștept cu nerăbdare să vă vizitez țara și să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți situația medicinei de familie.

Cu cele mai bune urări,
Dr. Tony Mathie
Președinte WONCA Europe”