Preşedintele WONCA World, Prof. Dr. Richard Roberts, la Sinaia

2011-05-14

comunicate

Prof. Dr. Richard Roberts, preşedintele WONCA World – organizaţia mondială a medicilor de familie – a participat la conferinţa de presă susţinută la Sinaia, cu ocazia Conferinţei Regionale de Medicina Familiei şi a Forumului Internaţional EURIPA pentru sănătate rurală.

Am avut ocazia să mă întâlnesc cu ministrul sănătăţii, cu preşedintele Colegiului Medicilor din România şi cu foarte mulţi medici de familie români. România are un numar foarte mare de medici de familie foarte dedicaţi şi foarte bine pregătiţi, dar sunt frustraţi pentru că nu pot să facă pentru pacienţii lor tot ceea ce vor să facă.

România nu cheltuieşte destui bani pentru sănătate. Cheltuiţi aproximativ 3,6% din PIB şi dacă vreţi să fiţi în rând cu restul Europei trebuie să cheltuiţi dublu. Cel mai bun loc spre care puteţi direcţiona fondurile este spre dezvoltarea medicinei de familie. Ceea ce am învăţat în toate ţările din lume este că sistemele care sunt construite având la baza medicina de familie au rezultate mai bune şi costuri mai mici. Aşa cum i-am spus şi ministrului sănătăţii, dacă aveţi impresia că medicina de familie este costisitoare, încercaţi să vedeţi ce scump este să nu aveţi medicină de familie.

Ţara mea este un exemplu foarte bun. Greşeala pe care am facut-o în Statele Unite a fost că am crezut că asistenţa medicală de specialitate şi tehnologia ne vor aduce un sistem medical mai bun şi s-a întâmplat exact opusul. Cheltuim 9000 de dolari pe an pentru fiecare persoană. În România cheltuiţi aproximativ 220 de dolari. Şi totuşi în Statele Unite suntem pe locul 72 în lume în ceea ce priveşte rezultatele în domeniul sănătăţii. Şi sunt multe sisteme în lume care cheltuiesc mult mai puţin decât cheltuim noi în Statele Unite şi totuşi au rezultate mult mai bune – pentru că sunt construite pe medicina de familie.

Problema nu este reprezentată doar de ministerul sănătăţii, ci şi de voi toţi, românii. Pentru că aveţi impresia că atunci când vă doare în piept trebuie să fugiţi la cardiolog. Dar s-ar putea să fie vorba de aciditatea gastrică şi de acolo să vină durerea, sau de la grijile pe care le aveţi pentru copii. Daca vă duceţi prima dată la cardiolog, el nu se va gândi la aciditate sau griji. Daca vă duceţi la gastroenterolog, nu se va concentra pe inimă sau pe griji. Dacă începeţi cu psihiatrul, nici el nu se va uita nici la stomac şi nici la inimă. Deci aveţi nevoie de cineva care vă cunoaşte pe voi, care vă ştie familia, ştie ce probleme aveţi, şi acesta este medicul de familie. Acesta este motivul pentru care în medicina de familie avem rezultate mai bune cu costuri mai mici. Dar ca să facem ceea ce trebuie să facem pentru pacienţi avem nevoie de uneltele necesare – dotare corespunzătoare, personal care să ne ajute şi venituri care să ne permită să trăim rezonabil.

În incheiere vă voi împărtăşi ceva ce m-a surprins – din câte înţeleg, în România anul trecut au absolvit 6000 de medici, pentru care statul a cheltuit milioane de euro cu pregătirea, şi 7000 de medici au plecat anul trecut să lucreze în Italia, Franţa şi alte ţări europene. Asta nu este o investiţie foarte bună. Trebuie să dezvoltaţi un sistem care să vă menţină medicii români în Romania.”