Afirmăm cu tărie că finanţarea în medicina primară a scăzut de la an la an, împotriva oricăror principii de organizare şi strategie sanitară, în condiţiile în care baza oricărui sistem sanitar este medicină primară. Afirmaţiile făcute de domnul preşedinte au la bază o aritmetica absolut originala și au doar rolul de a discredita imaginea medicilor de familie care au decis să nu mai fie umiliţi. Dovada minciunii stă chiar pe pagina de web a CNAS, unde se găseşte raportul de activitate al CNAS pentru 2010. În raport este descris foarte clar trendul descendent al finanţării în medicina primară şi al veniturilor cabinetelor noastre. Evident, fără să adăugam inflația, redevența imensă și cheltuielile tot mai mari ale cabinetelor, multe impuse chiar de CNAS!
Când afirmă că medicii de familie trebuie să mai şi muncească, domnul preşedinte jigneşte în ansamblu corpul medical, dovedind că este complet rupt de realitatea din cabinete, având o imagine personală asupra definiţiei cuvântului „muncă”. Medicina de familie este veriga esenţială în prevenţie şi în monitorizarea patologiei cronice a întregii populaţii, nu se face cu sapa şi cu târnăcopul, nici cu vorbe! Se pare că președintele CNAS nu a înțeles ce înseamnă medicina de familie. În toata lumea s-a înțeles că o asistență medicală primară de bună calitate este soluția stabilității unui sistem medical. Președintele CNAS consideră necesar să ofere jigniri în loc de soluții! În România prevenţia şi monitorizarea au o lungă tradiţie, mai vârstnică decât însuşi preşedintele CNAS, iar corifeii acestei activităţi au fost întotdeauna medicii din asistența primară. A afirma că de acum medicii trebuie să mai şi muncească înseamnă a anula o activitate de câţiva zeci de ani şi a arunca în ridicol activităţile pe care alte sisteme de sănătate le pun pe primul plan. Amintim domnului preşedinte ceea ce în mod curios uită întotdeauna, că primul contact al oricărui pacient cu sistemul de sănătate este medicul de familie. Înţelegerea acestui concept este – după părerea noastră – punctul de pornire al oricărei relaţii de colaborare, dialog sau contractare bilaterală.
De aceea invităm preşedintele CNAS să se informeze minimal asupra organizării unui sistem sanitar, după care aşteptam dialogul pe care l-am dorit întotdeauna.
Documentul poate fi descărcat mai jos.
Attachment | Size |
---|---|
2011_06_03_SNMF_FNPMF_Comunicat_de_presa_Presedintele_CNAS_Lucian_Duta_minte_si_jigneste_medicii.pdf | 652.16 KB |