Comunicat de presă – Începutul dialogului

2011-06-08

comunicate

Reprezentații SNMF și FNPMF au participat la prima încercare de deschidere a dialogului cu CNAS la inițiativa Ministerului Sănătății. În cadrul acestei întâlniri s-au evidențiat cele mai importante probleme care ne pun în imposibilitatea semnării contractelor individuale, în baza normelor actuale la Contractul-Cadru.
Am solicitat crearea unei strategii care să sprijine asistența medicală de ambulator (asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate, îngrijiri paliative, laboratoare etc), deoarece aceasta este recunoscută în toate țările ca fiind mai ieftină și mai eficientă, baza oricărui sistem de sănătate. Ne reafirmăm poziția de a fi de aceeași parte a baricadei cu pacienții noștri și cu colegii din celelalte asociații ale Alianței pentru Sănătate din România.
S-au discutat atât probleme tehnice care afectează drepturile pacienților, imposibilitatea de a edita cardurile în timpul consultațiilor, dar și problemele grave legate de subfinanțarea cabinetelor și care pun în primejdie capacitatea asistenței primare de a-și susține în continuare cabinetele.
S-a solicitat de asemenea președintelui CNAS să retragă acuzațiile nefondate și calomnioase la adresa medicilor de familie și să creeze un parteneriat firesc și civilizat cu medicii. Solicităm caselor județene să respecte legea și să înceteze presiunile asupra medicilor cu privire la depunerea dosarelor și contractarea pentru 2011. Reamintim că în conformitate cu art. 4 din Contractul-Cadru, casele de asigurări au obligația de a anunța prin toate mijloacele începerea perioadei de contractare cu minimum 5 zile lucrătoare înainte. Abia după această perioadă poate începe primirea dosarelor, într-un număr de zile suficient pentru a nu crea cozi inacceptabile. Depunerea dosarelor nu presupune acordul implicit de semnare a contractelor în forma actuală, ci doar disponibilitatea de contractare cât mai rapidă după soluționarea conflictului.
Așteptăm soluționarea cât mai urgentă a problemelor expuse anterior, cu atât mai mult cu cât Ministerul Sănătății și-a arătat disponibilitatea de a încerca rezolvarea lor.

Documentul poate fi descărcat mai jos.

Attachment Size
2011_06_08_SNMF_FNPMF_Comunicat_de_presa_Inceputul_dialogului.pdf 646.14 KB