Comunicat de presă – Norme 2012

2011-12-27

comunicate

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) sunt profund nemulţumite de faptul că Normele de aplicare a Contractului-Cadru pentru anul 2012 au fost aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi de Ministerul Sănătăţii şi se află la Monitorul Oficial pentru a fi publicate. Cerem pe această cale retragerea normelor de la MO pentru a fi discutate cu reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale.
Suntem din nou puşi în faţa faptului împlinit în lipsa unui dialog real, a unor consultări constructive şi nu formale aşa cum a fost cea din 10 octombrie, singura întâlnire cu CNAS, de altfel.
Ne-am aşteptat ca după votarea bugetului de stat să ne întâlnim instituţional cu CNAS. Având în vedere că bugetul alocat asistenţei medicale primare a crescut în anul 2012 faţă de anul 2011, ne-am aşteptat să regăsim creșterea şi în Norme, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Unde va ajunge suplimentarea de buget promisă de decidenţi, dacă Normele nu conţin nici o modificare prin care aceste fonduri să ajungă la furnizori? Este neclar şi din ce fonduri se vor plăti gărzile pe care le fac medicii de familie în cele peste 100 de centre de permanență din întreaga ţară. Peste 700 de medici de familie asigură asistența medicală primară în afara programului cabinetelor, în weekend, sărbători legale de Crăciun şi Anul Nou, dar plata gărzilor întârzie adesea.
Anul 2011, an de protest pentru medicina de familie a adus nişte amendamente normelor, venind în sprijinul pacienţilor noştri. Putem proba însă oricând unele derapaje de la respectarea Normelor din 2011. Normele pentru anul 2012 anulează mult din ce s-a obţinut pentru pacienţi în anul 2011 şi prin urmare cei care vor suferi cel mai mult vor fi tot cetăţenii României, pacienţii noştri, care contribuie la strângerea fondului pentru sănătate şi care de acum vor suporta şi coplata. Întrucat medicilor le sunt acceptate doar 20 de consultații pe zi, conform noilor norme cel de-al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat, pentru că NU va beneficia de consultații gratuite și nici de rețete compensate, bilete de trimitere și alte facilități rezervate statutului de plătitor de asigurări de sănătate.
Suntem mereu compătimiţi pentru birocraţie excesivă, dar zilnic apar noi obligaţii birocratice, toate susţinute din bugetul propriu al cabinetelor în defavoarea consultaţiilor şi a actului medical propriu-zis.
Ni se promit intenţii de dezvoltare a asistenței primare, ieftină şi eficientă în orice sistem de sănătate. În schimb, suntem asaltați de obligaţii noi, total nemedicale, constrângeri în activitatea curentă, toate în defavoarea pacienţilor şi a medicilor. Ni se impun softuri nefuncţionale şi incompatibile dar și documente care vin în contradicţie cu softurile.
Ne întrebăm dacă există un interes real pentru sănătatea populaţiei sau se doreşte doar o stare conflictuală permanentă iniţiată de cei care ar trebui să fie gestionarii banilor pe care cetăţenii îi plătesc ca asigurări de sănătate?
Preşedinte FNPMF                                 Preşedinte SNMF
Dr. Doina Mihăilă                                    Dr. Rodica Tănăsescu 

Attachment Size
2011_12_27_FNPMF_SNMF_Comunicat_de_presa_Norme_2012.pdf 780.03 KB