Medicii de familie combat informarea superficială a pacienţilor privind afecţiunile lor

2012-01-30

comunicate

Având în vedere tendinţa pacienţilor de a se informa pe cont propriu despre propriile afecţiuni ce determină adesea decizii gresite, medicii de familie depun un real efort, cu sprijinul platformei FormareMedicala.ro, pentru a le explica contextul corect în care trebuie să interpreteze aceste informaţii, astfel încât să poată lua o decizie informată, bazată pe date reale, ştiinţifice.

Atât în România, cât şi la nivel internaţional, se manifestă o tendinţă a pacienţilor de a se informa pe cont propriu despre diverse afecţiuni sau despre menţinerea stării generale de sănătate, sursele alese fiind adesea incomplete, învechite, conţinând greşeli grave sau interpretările putând suferi mari erori de context. Medicii de familie semnalizează de fiecare dată deciziile incorecte luate pe baza acestor informaţii, aşa cum s-a întâmplat în cazul respingerii vaccinării obligatorii a copiilor la Harghita. Cum studiile recente îi poziţionează ca sursă de informare principală şi de maximă încredere pentru pacienţi, medicii de familie îşi asumă provocarea de a-şi îndruma corespunzător pacienţii, oferind sfaturi bazate atât pe experinţă, cât şi pe cele mai noi informaţii din domeniul medical.
Pentru a combate tendinţa informării pe cont propriu şi a-i susţine pe medicii de familie în eforturile de a contracara efectele negative ale acestui fenomen ce ia amploare şi în Romania, FormareMedicala.ro le pune la dispoziţie cursuri online gratuite creditate cu puncte EMC, axate pe comunicarea cu pacientul, articole de specialitate redactate atât de medici de familie, cât şi de alţi specialişti, interviuri ce pun în discuţie aspecte medicale de actualitate, metode şi sfaturi privind îmbunătăţirea comunicării cu pacientul, precum şi noutăţile medicale relevante.
Trăim timpuri în care suntem încurajaţi să facem cât mai multe singuri, pentru a economi timp şi bani, informându-ne pe Internet, fara a evalua credibilitatea sau expertiza surselor consultate, sau întrebând persoane neavizate. În cazul sănătăţii, riscurile sunt mult prea mari pentru a lua hotărâri după consultarea unor informaţii parţial adevărate, neactualizate sau complet greşite”, a explicat Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. „Medicii de familie trebuie, dincolo de îngrijirea şi îndrumarea efectivă a pacienţilor, să se concentreze şi pe câştigarea şi păstrarea încrederii pacienţilor, oferindu-le acestora informaţii atunci când au nevoie, astfel încât aceştia să fie deschişi la a le cere sfatul în orice problemă medicală. Acest timp de relaţie apropiată între medici de familie şi pacienţi este susţinută şi prin atitudine, dar şi prin perfecţionarea activă şi urmărirea atentă a noutăţilor din domeniu.
Dincolo de a atrage atenţia asupra consultării surselor neavizate şi a semnala cazurile în care astfel de informaţii eronate duc la decizii periculoase pentru pacienţi, FormareMedicală.ro le oferă medicilor de familie toate resursele de care au nevoie pentru a comunica eficient cu pacienţii, informându-i corect despre fiecare aspect medical ce îi interesează.
Despre FormareMedicala.ro:
FormareMedicală.ro este singurul portal din România dedicat în exclusivitate medicilor de familie, realizat sub egida Societății Naţionale de Medicina Familiei, care oferă cursuri interactive gratuite, principalele obiective ale portalului fiind susţinerea educaţiei medicale continue şi creşterea impactului medicului de familie în sistemul medical, spre beneficiul pacienţilor. Mai multe detalii pe: http://www.formaremedicala.ro
Despre Societatea Naţionala de Medicina Familiei:
Societatea Naţională de Medicina Familiei îşi propune ca scop: dezvoltarea şi afirmarea specialităţii de medicina familiei, reprezentarea, susţinerea şi protejarea intereselor cu caracter profesional, ştiinţific, legislativ, juridic, şi promovarea intereselor economice ale medicilor de familie. SNMF are filiale în toate judeţele şi peste 6000 de membri. Mai multe pe http://www.snmf.ro