A început Congresul Național de Medicina Familiei, Timișoara, 13-16 septembrie 2012

2012-09-13

comunicate

În premieră, Timişoara este gazda celei de-a VII – a ediţii a Congresului Naţional de Medicina Familiei, care se desfăşoară în perioada 13 – 16 septembrie 2012la Hotel Timișoara, Timișoara. Astfel, “Mica Vienă” devine capitala medicilor de familie din România, reuniţi în cadrul unui eveniment ştiinţific de înaltă ţinută care nu s-a mai organizat de 9 ani.

Specialişti de elită, reputaţi invitaţi din Europa, membri ai consiliilor de conducere ale filialelor judeţene ale SNMF şi FNPMF, medici instructori formatori, vor aborda toate temele din medicina familiei secolului XXI, atât pe cele de patologie, cât şi pe cele de profilaxie, ori legate de managementul cabinetelor, evidenţiind astfel rolul crucial pe care îl joacă medicina de familie pe harta specialităţilor medicale.

Caracterizat printr-o atmosferă de dialog interactiv, programul ştiinţific complex cuprinde şapte sesiuni de comunicări orale, ale căror lucrări sunt incluse în domenii relevante, specifice medicinei de familie, respectiv: „Clasic şi modern în medicina de familie”, “Complexitatea problemelor de comunicare în practica medicului de familie”,“Managementul pacientului pediatric în practica medicului de familie”, “Beneficiile imagisticii medicale în abordarea modernă a pacientului în practica medicului de familie”, “Cardiologie, nutriție şi boli metabolice”, “Oportunităţi în abordarea pacientului cronic cu comorbidităţi”. În plus, în ziua premergătoare Congresului vor fi susţinute o serie de ateliere referitoare la asistența medicală integrată, modele de sisteme de sănătate și probleme de legislaţie medicală.

Declarații de presă:

Dr. Rodica Tănăsescu
Președinte Asociația Medicilor de Familie București
Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei / Medicină Generală

“Congresul Naţional de Medicina Familie 2012 reprezintă încă o ocazie de a fi împreună, pentru că, în acest domeniu atât de aglomerat al ştiintelor medicale, medicina de familie oferă un mesaj al solidarităţii. Dorim să ajungem la un sistem de sănătate în care deciziile se iau corect, în care pacienţii chiar contează şi, nu în ultimul rând, în care există respect pentru medic. Ceea ce se va întâmpla aici va avea rezonanţă, pentru că lucrurile sunt extrem de sensibile în aceste momente. Ne aflăm într-o perioadă legată de dezbaterea legii sănătăţii şi o perioadă în care se vorbeşte de respect pentru sanatate, de stabilitate în sănătate, de apariţia operatorilor privaţi de asigurări de sănătate. Medicina de familie nu poate face minuni tehnologice, însă, prin consiliere, prin educaţie, prin prevenţie şi prin activitatea de zi cu zi din cabinete, poate influenţa parametrii morbidităţii şi mortalităţii. În România, este nevoie de sănătate şi ceea ce ar influenţa schimbarea acestor indicatori se poate realiza numai cu ajutorul medicilor de familie, prin profilaxie şi prin depistarea precoce a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului de col, de sân etc. Cu efort din partea noastră, cu efort din partea decidenţilor, cu realism si cu tenacitate, vom putea ajunge să avem cifre care să nu ne mai afişeze la coada Europei.”

Dr. Iftode Claudia
Președinte Comitet Local de Organizare Congres CNMF 2012
Preşedinte Societatea Timiş de Medicina Familiei

Medicina de Familie – esența practicii medicale moderne, nu este numai tema Congresului Național de Medicina Familiei organizat de Societatea Timiș de Medicina Familiei sub auspiciile SNMF, în perioada 13-16 septembrie la Timișoara, ci şio realitate în țările UE și este important pentru noi, ca medici de familie și deopotrivă pentru pacienții noștri, să se înțeleagă acest lucru, la toate nivelele și în România.

La Timișoara vor veni medici de familie din întreaga țară, cunoscuți prin profesionalismul, experiența, seriozitatea și spiritul lor de echipă,  precum și medici renumiți din alte specialități, toți vorbitori de renume care împărtășesc din experiența lor și aduc ultimele noutăți medicale, astfel încât să dobândim cunoștințe noi pentru practica noastră curentă.”

Dr. Anca Alexandra Matusz
Preşedinte Comitet Ştiinţific

“Congresul nostru este realizat sub umbrela Colegiului Medicilor din România şi a Colegiului Medicilor de Familie – filiala Timiş şi cu susţinerea Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Tema congresului este Medicina de Familie – esența practicii medicale moderne”. Aceste cuvinte trebuie interpretate ca o sursă de inspirație, ca o responsabilitate și ca o provocare pentru noi, cei implicaţi în practica medicinei de familie. Astfel, termenul de Medicină de Familie stabileşte standardele și criteriile de referință pentru această disciplină academică şi ştiinţifică, având propriul conţinut educaţional.  Esenţane amintește de valoarea şi complexitatea medicinei de familie, membru firesc în rândul celorlalte specialităţi medicale. Practica Medicală Modernă semnifică faptul că medicina nu este niciodată statică, ci în continuă dinamică și evoluție, iar pacienții sunt şi trebuie să rămână în centrul tuturor activităților noastre.“

Acreditarea jurnaliștilor:

Pentru a fi permanent la curent cu cele mai noi informații privind evenimentul Congresul Național de Medicina Familiei 2012, jurnaliștii sunt invitați să completeze Formularul de acreditare pus la dispoziţie în format .pdf pe site-ul Congresului (secțiunea Birou Presă, www.congresmf.ro/Birou-presa).
După primirea Formularului de acreditare completat, semnat şi ştampilat la numărul de fax 021-212-27-02 sau e-mail media@congresmf.ro, veţi fi contactaţi pentru confirmarea acreditării dumneavoastră.

Vă invităm să vizitaţi website-ul oficial al Congresului www.congresmf.ro.

Contact presă: Andreea Grigoroșcuță, media@congresmf.ro, 0722 329 183