Medicii de familie și rețeta electronică, după patru luni

2012-11-12

comunicate

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) multumesc medicilor de familie pentru deplina cooperare in implementarea sistemului de prescriere electronica. Din totalul celor peste 3 milioane de retete electronice prescrise pana in prezent, cele mai multe au fost prescrise de medicii de familie. Cu aceasta ocazie, SNMF si FNPMF aduc la cunostinta CNAS si mass media o sinteza a problemelor intampinate de medicii de familie dupa primele patru luni de utilizare a sistemului de prescriere electronica a retetelor compensate, sistem implementat de CNAS, si solutiile propuse de acestia pentru optimizarea sistemului.

Reteta electronica a fost implementata simultan de CNAS in toate sectoarele sistemului sanitar la 1 iulie 2012, inclusiv in spitale si ambulatoriile de specialitate, toti medicii din unitatile sanitare care au incheiat contract cu casa de asigurari avand obligatia prescrierii de retete compensate si gratuite.
Cu toate acestea, medicii de familie au fost cei mai receptivi in adoptarea noului sistem informatizat de prescriere, menit sa usureze urmarirea decontarilor pentru medicamentele compensate/gratuite si sa urgenteze decontarile catre farmacii, distribuitorii si producatorii de medicamente. Din totalul celor peste 3 milioane de retete electronice prescrise pana in prezent, cele mai multe au fost prescrise de medicii de familie.
Multumirile se cuvin, de asemenea, medicilor de familie si pentru semnalarea rapida a tuturor dificultatilor intampinate in utilizarea si functionarea Sistemului Informatic de Prescriptie Electronica ( SIPE ), atat catre producatorii de solutii informatice cat si catre SNMF si FNPMF, care au transmis in repetate randuri informatiile catre CNAS. In acest mod, problemele inerente ale SIPE pot fi rezolvate de catre CNAS in timp util, astfel incat pacientii sa nu aiba de suferit incepand cu 1 ianuarie 2013 cand reteta electronica va deveni singura modalitate de obtinere a medicamentelor gratuite si compensate.Cu aceasta ocazie, SNMF si FNPMF aduc la cunostinta CNAS si mass media o sinteza a problemelor intampinate de medicii de familie dupa primele patru luni de utilizare a sistemului de prescriere electronica a retetelor compensate, sistem implementat de CNAS.

1. Atunci cand medicul verifica online pe serverul CNAS, in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), daca pacientul aflat in acel moment in cabinet apare in sistem ca asigurat sau nu, in aproximativ 10% din cazuri constata ca serverul CNAS contine date eronate.
Exemple:
 • – elevii care au implinit 18 ani apar neasigurati, desi conform legii, raman asigurati daca isi continua scolarizarea, pana la 26 ani;
 • – pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obisnuiti, cu pensii peste 700 lei;
 • – nou-nascutii sunt validati in sistem abia dupa a doua luna, astfel incat nu pot beneficia de servicii in sistemul de asigurari in primele doua – trei luni de viata si nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, catre furnizori;
 • – persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la retete gratuite apar ca pensionari obisnuiti;
 • – inca mai exista cazuri in care medicul afla interogand SIUI ca pacientul viu aflat in fata sa si care solicita un serviciu medical ar fi de fapt decedat.
Toate aceste date eronate pun medicul in imposibilitatea de a elibera reteta electronica. Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) verifica in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) categoria de asigurat a fiecarui pacient si o preia in reteta electronica automat. Tot ceea ce nu corespunde SIUI apare ca eroare si nu permite eliberarea retetei, fie in cabinet, fie in farmacii. Pacientul este impiedicat astfel de SIUI sa beneficieze de drepturile sale de asigurat, fiind obligat sa mearga la ghiseul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate pentru clarificarea situatiei. Din pacate, de cele mai multe ori, rezolvarea situatiei este temporara. In momentul in care CNAS actualizeaza datele de pe server cu cele primite de la partenerii sai (ANAF, inspectoratele scolare, casele de pensii, evidenta populatiei s.a.), datele eronate reapar in SIUI.
Solutiile acestei probleme, propuse de medicii de familie:
 • – SIUI sa contina filtre care sa avertizeze functionarii CNAS in momentul preluarii datelor de la ANAF, inspectorate etc. In cazul in care datele sunt diferite de cele existente in baza de date, functionarul sa poata valida manual informatia, verificand daca este o eroare care se tot repeta, si anuntand partenerul despre eroare pentru a o corecta.
 • – aplicatia informatica in care completeaza partenerii CNAS datele (ANAF, inspectorate) sa contina chei suplimentare de control, astfel incat erorile sa fie reduse.
2. Desi timpul necesar verificarii si inregistrarii unei retete electronice in Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) este de obicei de 30-50 secunde, exista perioade in care SIPE raspunde, uneori cu o eroare, dupa mult mai mult timp. Procesul de verificare si inregistrare trebuie reluat, semnatura electronica trebuie revalidata, timp in care activitatea medicului este blocata. Acest lucru duce la nemultumiri ale pacientilor, atat a celui aflat in cabinet in acel moment cat si a celor programati pe care medicul este nevoit sa ii roage sa astepte.
Solutia acestei probleme, propusa de medicii de familie:
 • – optimizarea SIPE astfel incat verificarea si inregistrarea sa dureze maximum 15 secunde, comparabil cu timpul necesar POS-urilor bancare pentru a verifica si inregistra o plata cu cardul.
3. Prescrierea retetelor electronice presupune utilizarea unei semnaturi electronice, necesara pentru verificarea in sistem a prescriptorului. Exista doua situatii care duc la imposibilitatea utilizarii sistemului electronic, din punct de vedere al utilizarii semnaturii electronice:
 • – In cazul blocarii, pierderii sau furtului semnaturii electronice, durata obtinerii unei noi semnaturi este de minimum doua zile, timp necesar atat emiterii de catre furnizorul de servicii de certificare cat si inregistrarii in SIUI de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a noii semnaturi electronice.
 • – In cazul zilelor de concediu ale unui medic, procedura de recunoastere in SIUI a semnaturii electronice a medicului inlocuitor nu este in prezent elaborata de catre CNAS. Acest lucru a dus in aceasta perioada de testare la anularea tuturor retetelor prescrise de medicul inlocuitor si refacerea lor de catre medicul inlocuit la revenirea din concediu.
Solutia acestor probleme, propusa de medicii de famiie:
 • – SIUI si SIPE sa permita inregistrarea semnaturii electronice a medicului inlocuitor pe CUI-ul furnizorului doar pe perioada inlocuirii, printr-o procedura simpla.
4. Intreruperile de curent electric, de acces internet, problemele temporare dar inerente ale componentelor hardware si software duc la perturbarea activitatii medicale si nemultumirea pacientilor, nevoiti sa astepte remedierea problemelor.
Solutiile acestor probleme, propuse de medicii de familie:
 • – existenta posibilitatii si dupa 1 ianuarie 2013 de prescriere offline pe formulare pretiparite, in cazul aparitiei unor astfel de probleme
 • – optimizarea aplicatiei oferite de CNAS pentru prescrierea electronica, astfel incat in cazul in care validarea si confirmarea retetei necesita prea multe minute, acest proces sa nu duca la blocarea calculatorului si implicit a activitatii din cabinet.
In final dorim sa precizam ca speram ca pana in ianuarie 2013, aceste probleme legate de prescriptia electronica sa fie rezolvate. Avem certitudinea ca este necesar sa existe o varianta de ”rezerva”, pentru ca pacientii nostri sa nu aibe de suferit in lipsa tratamentului care, astfel, nu ar putea fi prescris.

Attachment Size
2012_11_12_FNPMF_SNMF_Comunicat_de_presa_Reteta_electronica_4_luni.pdf 1.05 MB