Medicii de familie susțin reluarea vacinării BCG

2012-12-06

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) susține reluarea vaccinării BCG și recomandă tuturor membrilor săi, medici de familie din toată țara, să se implice în mobilizarea și informarea corectă a parinților privind importanța vaccinării.

SNMF consideră că este necesar ca parinții și întreaga opinie publică să fie informați corect în legatură cu reacțiile adverse ale vaccinului dar și despre riscurile la care îi supun pe sugari cei care refuză vaccinarea, având în vedere contextul epidemiologic al tuberculozei în țara noastră. Motivul principal pentru care se indică vaccinarea BCG în România îl constituie prevenirea apariției formelor grave de tuberculoză la copil (miliara, meningita tuberculoasă), afecțiuni mult mai grave decât reacțiile adverse întalnite recent.

Apariția tuberculozei la copil constituie un indicator fidel al controlului tuberculozei în teritoriu iar vaccinarea constituie prima intervenție profilactică primară cu scopul prevenirii formelor grave, fiind considerată de-a lungul timpului ca metoda principală de prevenție a tuberculozei.

Contextul epidemiologic al evoluției tuberculozei în România justifică vaccinarea tuturor nou-născuților deoarece incidența acestei boli este de 101 cazuri noi la 100.000 locuitori în 2011. Alte țări occidentale practică vaccinarea selectivă în grupurile cu risc crescut, dar raportează incidențe foarte reduse ale acestei boli (Franța – 4,3/100.000 locuitori, Spania – 15/100.000 locuitori, Italia – 2,8/100.000 locuitori, Marea Britanie – 14/100.000 locuitori). În anul 2005 au fost înregistrate în Europa 151 cazuri de tuberculoză sau meningită tuberculoasă la copii din care 72 (48%) în România.

SNMF se va implica în diseminarea informațiilor corecte precum și a recomandărilor experților către membrii săi și prin aceștia către populație. Medicii de familie vor monitoriza atent evoluția sugarilor vaccinați, cicatricea postvaccinală și eventualele reacții adverse pentru a iniția la timp conduita corectă de intervenție și raportarea corespunzătoare.

Despre SNMF:
Societatea Națională de Medicina Familiei își propune ca scop: dezvoltarea și afirmarea specialității de medicina familiei, reprezentarea, susținerea și protejarea intereselor cu caracter profesional, științific, legislativ, juridic și promovarea intereselor economice ale medicilor de familie. SNMF are filiale în toate județele și peste 6000 de membri.
Mai multe pe http://www.snmf.ro

Președinte SNMF
Dr. Rodica Tănăsescu

Referințe bibliografice: