Ziua Mondială a Sănătății – Controlează-ti tensiunea arterială !

2013-04-07

campanii pentru pacienti

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sărbatoresc Ziua Mondială a Sănătății printr-un mesaj adresat tuturor românilor: Este mai bine să previi decât să tratezi – controlează-ți tensiunea arterială ! Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global unul din trei adulți cu vârsta peste 25 de ani are tensiunea arterială ridicată. 12% din consultațiile oferite de medicii de familie sunt dedicate controlului hipertensiunii arteriale.  Medicii de familie depistează anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială și monitorizeaza numeroșii pacienți deja diagnosticați.

Hipertensiunea arterială, adică valoarea tensiunii arteriale peste 135/85 mmHg, este denumită și „ucigașul silențios” deoarece simptomele sunt nespecifice și ușor de ignorat. Hipertensiunea arterială afectează creierul, inima, rinichii și ochii, dar boala contribuie mai ales la apariția unor afecțiuni  cardiovasculare grave. Peste 9 milioane de decese apar anual în lume din cauza complicațiilor hipertensiunii arteriale.

„Mesajul de astăzi al Societății Naționale de Medicina Familiei este cel pe care-l adresăm zi de zi pacienților noștri în cabinet – Este mai bine să previi decât să tratezi! Dacă ai în familie cel puțin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ți-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu ești sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie și măsoară-ți corect tensiunea arterială! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii! La fel de importante pentru pacienții deja diagnosticați sunt respectarea unui stil de viață sănătos și a tratamentului pe termen lung.  Ignorarea tratamentului constant și corect, a vizitelor la medic se plătesc, din păcate extrem de scump, în ani de suferință a pacienților și familiilor lor. Dializa, intervențiile chirurgicale la nivel cardiac, tratamentul de lungă durată în urma unui accident vascular cerebral, toate acestea presupun suferință și costuri enorme pentru pacienți și familiile lor, dar si pentru sistemul medical în ansamblu și pot fi evitate cu ajutorul medicilor de familie” – Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, președinte SNMF.

”Sistemul de sănătate se referă adesea la costuri. Controlul profilactic asigurat de medicul de familie reduce costurile în sistemul de sănătate. Dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populația țării, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicațiile acestui ”ucigaș în serie” ar fi incomparabil mai mici, ca și costurile în invaliditate sau bani. Ca profesioniști suntem îngrijorati de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie și prin creșterea complianței la tratament”- Dr. Doina Mihăilă, medic de familie, președinte FNPMF.

“Din păcate constatăm frecvent că pacienții își măsoară greșit tensiunea arterială. O poziție incorectă, lipsa unei perioade minime de repaus înainte de măsurare sunt doar câteva dintre cauzele care duc la rezultate eronate. În cabinet, medicul de familie demonstrează și explică toate regulile pentru o măsurare corectă, astfel încât pacienții noștri știu apoi să își monitorizeze corect tensiunea și acasă, dacă este cazul. De asemenea, facem recomandările necesare pentru scăderea valorilor tensiunii arteriale chiar și fără un tratament medicamentos, de exemplu prin reducerea consumului de sare dar și prin stoparea fumatului. Pacienții consultați de medicul lor de familie capătă astfel informațiile necesare pentru a fi partenerii medicilor în controlul asupra stării lor de sănătate!” – Dr. Sandra Alexiu, medic de familie, secretar SNMF.

Așadar, de Ziua Mondiala a Sănătății, mesajul SNMF și al FNPMF este unul simplu și sperăm noi, convingător:
Mergi la medicul tău de familie și controlează-ți tensiunea arterială!