Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) salută apariția raportului final asupra datelor obținute dupa analiza rezultatelor Programului Național de Evaluare a Sănătății.
Ne-am bucurat să vedem în sfârșit rezultatele muncii noastre, chiar cu o nemeritată întârziere, în urma unui program pe care noi l-am susținut de la început.
Constatările noastre la distanță, după încheierea PNESSP sunt următoarele:
– Datele obținute și prezentate ca urmare a realizării PNESSP au arătat că acest program a fost corect implementat, că populația s-a prezentat în număr mare la medicul de familie.
– Medicii de familie s-au implicat activ și responsabil în efectuarea programului și au identificat un număr mare de persoane expuse la diverse riscuri, mai ales cardiovasculare. Dacă programul ar fi fost continuat, s-ar fi putut obține cu ajutorul medicilor de familie o îmbunătățire a calității vieții populației.
– Acest program a facilitat pentru prima dată accesul persoanelor fără probleme de sănătate la o procedură de evaluare clinică și paraclinică pentru anumite afecțiuni clinic-nemanifeste. Programul a permis alcătuirea de riscograme pentru persoanele investigate și a permis conștientizarea în rândul populației a ideii că trebuie să se prezinte periodic la medic chiar în lipsa unor simptome de boală.
– PNESSP a arătat că medicul de familie este prima și cea mai importantă verigă în menținerea stării de sănătate și profilaxie a multor boli.
Concluziile de astăzi ale PNESSP au demonstrat încă o dată ceea ce susținem de mai bine de cinci ani:
– Medicii de familie au introdus corect datele în program, iar analizele selecționate de medicii de familie după efectuarea examenului clinic al pacienților au fost corect alese, în concordanță cu estimarea riscului.
– Rezultatele PNESSP sunt cele așteptate, conforme cu evaluările statistice (riscuri de boală, incidență și prevalență în populație, riscuri cumulate, impact populațional) la valori comunicate în diverse studii pentru regiunea din care România face parte.
– Angrenarea medicilor de familie în program cu furnizarea infrastructurii necesare (laptop, imprimantă, licență soft) a grăbit informatizarea în medicina primară, au accelerat modernizarea cabinetelor și a permis dobandirea de noi abilități în cazul medicilor și asistentelor, au creat oportunitatea cursurilor de informatică medicală, au deschis calea alcătuirii unor baze impresionante de date medicale la cabinetele medicilor de familie, care astăzi stau la baza informatizării sistemului și au permis atât implementarea e-rp cât și a viitorului dosar electronic de sănătate.
– PNESSP a demonstrat și accentuat legătura între medicul de familie și pacientul său, a permis conștientizarea populației asupra prezentarii la examenul de bilanț în luna nașterii, obicei care este păstrat și astăzi la majoritatea pacienților noștri.
– PNESSP a accentuat importanța profilaxiei în activitatea medicului de familie, atat cea primară cât și cea secundară și terțiară, prin monitorizarea pacienților cu afecțiuni cronice.
În concluzie, considerăm ca din punctul de vedere al medicilor de familie, PNESSP a constituit un moment de cotitură pentru specialitatea noastră.
Cu stimă,
Preşedinte FNPMF Preşedinte SNMF
Dr. Doina Mihăilă Dr. Rodica Tănăsescu