Manifestări cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie

2013-05-13

comunicate

În data de 19 mai se sărbătorește ziua internațională a medicului de familie, stabilită de WONCA, organismul profesional internațional al medicilor de familie.

Dorim să valorificăm această sărbătoare pentru a sublinia încă o dată rolul major pe care medicul de familie îl are în sistemul medical, mai ales prin activitatea sa de profilaxie, dar și prin permanentul contact cu pacienții. Ziua Medicului de Familie este un eveniment sărbătorit la nivel internațional și are o însemnătate deosebită pentru comunitatea noastră, a medicilor de familie. Considerăm că fiecare profesionist din domeniu trebuie să o celebreze, pentru că fiecare dintre noi este un pilon de bază în sistemul medical.

Mulțumim pacienților și colegilor pentru mesajele frumoase transmise cu această ocazie. Mesajele pot fi citite aici.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și partenerii acestora anunță manifestările pe care medicii de familie le organizează cu prilejul acestei zile, în perioada 13 – 26 mai 2013:

1.      Activități organizate de Societatea Națională de Medicina Familiei:
a.      Concurs cu premii pe FormareMedicala.ro (platforma de e-learning a SNMF) pentru absolventii cursului “Planul Național de Vaccinare”. Bilanț FormareMedicala.ro – Peste 7500 membri și 4000 de medici de familie cursanți pe platforma de e-learning
b.      Comunicare cu pacienții – Forum pe tematica Vaccinării. “Medicul de Familie recomandă: vaccinează-ți copilul!” pe pagina de web edumedical.ro
c.      Atelier de vaccinologie, București, 14 mai, formatori Daniela Ștefănescu, Valeria Herdea
d.      Atelier de vaccinologie Brașov, 16 mai, formatori Maria Lup, Gindrovel Dumitra
e.      Atelier de vaccinologie Constanța, 17 mai, formatori Maria Lup, Gindrovel Dumitra
f.       Atelier de vaccinologie Timișoara, 22 mai, formatori Anca Matusz, Valeria Herdea
g.      Atelier de vaccinologie Iași, 22 mai, formatori Dana Popescu, Anca Deleanu
h.      Atelier de vaccinologie Cluj, 24 mai, formatori Emiliana Costiug, Ioan Mureșan, în cadrul Conferinței regionale a regiunii de Nord-Vest
i.       MedicalForum, 16 – 17 mai 2013,  București, organizatori SNMF și PharmaBusiness Solutions
j.       Conferința de presă care va face public Raportul sinteză al experților audierii publice ”Prevenția în sănătate – cine câștigă și cine pierde în sistemul de sănătate”, 23 mai, în București, organizatori SNMF, FNPMF și Academia de Advocacy

2.      Conferinţa regională : „Zilele Medicinii de Familie Craiovene” ediţia a IV-a, organizată de SNMF/MG – Filiala Dolj şi Patronatul Medicilor de Familie Dolj în colaborare cu UMF din Craiova (Craiova, 24 – 25 mai 2013, la Hotel Green House)

3.      Patronatul Medicilor de Familie Iași – organizează în luna mai în cabinetele de medicina familiei din județul Iași, un program de  screening pentru anemie, la copii 0-18 ani și gravide, împreună cu activități de consiliere în rândul pacienților.

4.      A IV-a Conferinta regională a regiunii de Nord VEST – Cluj (23 – 25 mai 2013), cu tema ”Prescrierea rațională a medicamentului în funcție de vârstă – deziderat major pentru practica medicului de familie”, organizator Asociaţia Medicilor de Familie Cluj

5.      Activități organizate de AMF București:
a.      Atelier Eurodiet – ”Rolul dietelor în managementul excesului de greutate, diabetului, sindromului metabolic si al hipertensiunii arteriale”, 22 mai 2013, organizator Asociația Medicilor de Familie București
b.      Simpozion ”Importanța diagnosticului precoce în infecția cu virus hepatic B”, București, în zilele de 23 și 28 mai 2013, organizat de Asociația Medicilor de Familie București

6.      Simpozionul organizat de Asociația medicilor de familie MEDFAM Bihor – 14 mai 2013 – teme abordate: Probleme de gastroenterologie în practica MF, Rinita alergică și dermatitele atopice în practica MF,  Combinații fixe in tratamentul HTA

7.      Activități organizate de Societatea judeteană de medicina familiei/medicină generală Maramureș (SJMF/MG Maramures), Baia Mare:
a.      sâmbătă 11 mai curs „Screening-ul, prevenția și intervenția primară în tulburările de anxietate”
b.      marți 14 mai Simpozion „Protecție cardiovasculară continuă, neîntreruptă de riscul gastrointesinal”
c.      miercuri 15 mai – Web simpozion cu tema „Angina pectorală stabilă: abordare complementară pentru un management complet”
d.      joi 16 mai – ședinta lunară a medicilor de familie, ordinea de zi: ce inseamnă contractul cu DSP, rezultatele discutiilor din comisia paritară și simpozion profesional.

8.      Activități organizate de Asociația Medicilor de Familie/Medicină Generală Alba:
a.      13-14 mai– Alba Iulia, simpozion: Soluții terapeutice optime pentru creșterea aderenței la tratamentul cronic în actualul context socioeconomic, managementul pacientului cu risc cardiovascular în cabinetul medicului de familie;
b.      14 mai– Intalnire AMF Alba cu CAS si DSP Alba privind reglementările aduse de Co-Ca și Norme 2013, contracte cu DSP pentru vaccinări.
c.      20 mai– Sebes, masa rotundă: În fața riscului cardiovascular, trebuie să alegi eficiența!

9.      Conferința cu participare internațională “Abilități practice în medicina de familie“, București, 18 mai 2013, Institutul National de Statistică, organizator Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF)

10.   Actvități organizate de Asociația profesională a medicilor de familie/medici generaliști – Vâlcea (APMF/MG Vâlcea):
a.      11mai – atelierul CNSMF ”Alăptarea la sân-partea a 2a”
b.      15 mai– Simpozion ”Angina pectorala stabilă”
c.      22 mai– Simpozion ”Managementul riscului cardiac global”

11.   Asociația medicilor de medicină generală Călărași organizează în 22 mai, simpozionul cu tema: AINS în practica MF.

12.   Asociația medicilor de medicina familiei/medicină generală Olt organizează în data de 22 mai ședinta lunară cu toți medicii de familie unde se discută probleme legate de vaccinologie (RENV împreună cu colegii de la DSP), probleme de aplicare ale Co-Ca 2013.

13.   Societatea Medicilor de Familie Teleorman organizează în 22 Mai, ședinta lunară comuna SNMF, PMF-TR, incluzînd Atelierul educațional cu tema: Evaluarea pacientului cu dermatită atopică în practica medicului de familie

14.   În Timiș, Societatea Timiș de Medicina Familiei:
a.      continuă proiectul STMF – CMR Timiș „EMC BRAND Timiș” in cadrul căruia se organizează la sediul CMR-TM cursuri pe patologiile cu indicatori statistici de morbiditate și mortalitate crescuți în Romania, cu echipe de lectori renumiți și formatori MF din STMF. În 23 mai va avea loc cursul  „Neoplazii ale căilor biliare”
b.      În 16 mai la sediul DSP Timiș va avea loc o Conferință privind „Prevenția în Medicina Familiei”. Se va dezbate și problema contractării cu DSP privind vaccinările în cabinetele MF.

15.   Societatea de medicină generală/medicina familiei Argeș organizează în:
a.      13 mai– Dezbatere: Modul de înregistrare si efectuarea vaccinărilor în școlile din rural, efectuată de MF în colaborare cu DSP;
b.      14 mai– Simpozion cu tema: Rinitele alergice
c.      15 mai– Simpozion cu tema: Dislipidemiile – dieta;
d.      16 mai– Modificări norme și contractul cu DSP pentru plata imunizărilor.

16.   Activități organizate de Grupul Medicilor de Familie (GMF) Tulcea:
a.      16 mai  Discuții cu DSP Tulcea privind desfășurarea programelor naționale de sănătate pe 2013 (vaccinare, TBC, screening)
b.      17 maicursul „Zece pentru mișcare”
c.      25 – 26 mai– Curs ținut de Liga Română pentru Sănătate Mintală „Screening, identificare și evaluare timpurie a copiilor cu probleme specifice de sănătate”. Cursul va avea patru teme majore: anxietate, depresie, ADHD, tulburari de spectru autist.

17.   Activități organizate de Societatea medicilor de medicină generală/medicina familiei Brăila:
a.       17 mai – ședința lunară a SMF Br. și simpozion
b.      24 – 25 mai, Cursul cu tema ”Vârstnicul sănătos și vârstnicul fragil. Prevenție, intervenție și îngrijiri paliative”, organizat de CMJ Brăila și SMFB. Cu aceasta ocazie va demara proiectul ”Identificarea vârstnicului fragil în practica medicului de familie” – Lectori: prof.dr.Wim van den Heuvel (Olanda), Dr. Marilena Olăroiu – spec. geriatrie – gerontologie (Olanda), prof. dr. Ioana Alexa – spec.geriatrie-gerontologie UMF Iași.

18.   Asociația Medicilor de Familie Botoșani organizează în data de 21 mai un simpozion privind tratamentul Hipertensiunii arteriale.

19.   Societatea Medicilor de Familie Iași (SNMF/MG – Filiala Iași) organizează în perioada 20 – 22 mai cursul româno – olandez: Atelier de abilități practice. Ingrijiri paleative.

20.   Asociația medicilor de Familie Satu Mare organizează:
a.      15 mai -simpozionul „Abordarea metabolică a pacientului cu angina stabilă”.
b.      16 mai – şedinţa lunară a AMF Satu Mare.

21.   Asociația medicilor de familie Galați organizează în:
a.      13 mai– Simpozion profesional
b.      14 mai– Simpozion cu tema: Actualități și perspective în abordarea terapeutica a MCI, de la factorii de risc CV la deteriorarea cognitivă.
c.      27 mai– Sedința AMF cu invitați de la CJAS Galați.

Cu stimă,
Preşedinte FNPMF                                                                                 Preşedinte SNMF
Dr. Doina Mihăilă                                                                                 Dr. Rodica Tănăsescu