„Împotriva hepatitei alături de pacienţi”, un proiect pilot de screening AgHbs

2013-05-24

campanii pentru pacienti

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), în colaborare cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Laboratoarele Bioclinica, având sprijinul Bristol Myers Squibb, au lansat campania „Împotriva hepatitei alături de pacienţi”, un proiect pilot de Screening AgHbs (testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitei B), aplicat în Bucureşti şi în alte şase judeţe: Prahova, Bacău, Mureş, Gorj, Buzău şi Braşov.
9.000 de vouchere vor fi distribuite gratuit prin intermediul celor 280 de medici de familie înscrişi în proiect din locaţiile amintite. Vor beneficia de această facilitate persoanele din grupele de risc, respectiv cu:
  •       Transaminaza (AST ALT) crescută
  •       Transfuzie de sânge sau produse de sânge
  •       Proceduri medicale/stomatologice invazive
  •       Profesie care expune persoanele la răni prin care poate veni în contact cu sângele altora (ex. personal medical)
  •       Utilizare de droguri cu administrare intranazală sau intravenoasă
  •       Tatuaje sau piercing-uri
  •       Contacte sexuale întâmplătoare multiple sau cu persoane infectate HVB
  •       Sarcina
Virusurile hepatitice reprezintă un pericol real pentru populație, pentru că acestea pot duce la complicaţii severe precum ciroza sau cancerul hepatic. Din acest motiv există o preocupare serioasă a medicilor de familie pentru depistarea precoce a pacienţilor infectaţi cu acest virus, pe de o parte pentru a putea interveni din timp în monitorizarea şi tratarea lor, iar pe de altă parte este vorba şi de prevenţia infectării prin măsuri care ţin de stilul de viaţă. Există soluţii, iar noi trebuie să căutăm pacienţii care au nevoie de ele astfel încât să nu mai asistăm la atâtea drame, pentru că ciroza şi cancerul hepatic sunt boli crunte, care afectează întreaga familie a pacientului şi chiar societatea în ansamblul ei”, a precizat dr. Rodica Tănăsescu preşedinte SNMF.

Campania demarată se va încheia la 1 septembrie 2013, iar rezultatele vor fi anunţate în cadrul Conferinţei APAH-RO, programată pentru luna octombrie la Braşov.Aparitii in media: