Punct de vedere european privind distribuirea cardului de asigurat

2013-08-09

comunicate

Preşedintele Organizaţiei Europene a Medicilor de Familie (WONCA Europe), Prof. Job Metsemakers (Olanda), a transmis Societăţii Naţionale de Medicina Familiei punctul de vedere al WONCA Europe privind opţiunea CNAS de a distribui cardul de asigurat prin medicul de familie. Traducerea în limba română a mesajului WONCA Europe:

Dragi colegi,

Am înţeles că în România Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea să distribuie un card electronic de asigurare.
Acest card va conţine date personale şi despre asigurare, dar şi câteva date medicale într-o primă fază.
Ulterior, cardul va conţine şi întregul dosar medical electronic al pacientului.

Cineva se poate întreba dacă un astfel de card protejat prin cod PIN va reprezenta viitorul dosarului medical electronic.
Acest sistem va necesita ca toţi furnizorii de servicii medicale să aibă cititoare de carduri cu PIN iar această opţiune ridică probleme de confidenţialitate odată cu pierderea cardului.
O altă opţiune este ca datele medicale să fie disponibile prin intermediul internetului, dar şi astfel există probleme de confidenţialitate.

Este necesară o discuţie serioasă între toţi cei implicaţi: pacienţi, profesionişti în domeniul medical, decidenţi din sistemul medical, pentru a se face cea mai bună alegere pentru sistemul vostru medical.

De asemenea am înţeles că în acest moment opţiunea CNAS este ca introducerea şi distribuirea acestui card să se facă prin medicul de familie.
Această activitate este una administrativă şi nu trebuie pusă pe umerii profesioniştilor care au activitate clinică, cum sunt medicii şi asistentele.
Timpul lor este mult prea valoros pentru a realiza aceste sarcini, care pot fi efectuate mult mai bine de persoane din domeniul administrativ.

Sper că puteţi convinge CNAS că este justă opoziţia voastră asupra modului cum se doreşte introdus cardul electronic de asigurare.

Cu sinceritate,

Prof. Job FM Metsemakers, MD, PhD
Preşedinte WONCA Europe

Mesajul în limba engleză poate fi descărcat mai jos.

 

Attachment Size
Letter_National Society FM Romania_09082013.pdf 33.41 KB