Punct de vedere privind distribuirea și editarea cardului – Michael Kidd, președinte Organizația Mondială a Medicilor de Familie

2013-08-23

comunicate

Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Medicilor de Familie (WONCA World), Prof. Dr. Michael Kidd (Australia), a transmis Societăţii Naţionale de Medicina Familiei punctul de vedere al WONCA World privind opţiunea CNAS de a distribui cardul de asigurat prin medicul de familie. Traducerea în limba română a mesajului WONCA World:

Am luat la cunoștință planurile Guvernului României și ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a ruga medicii de familie să distribuie și editeze datele de pe noile carduri electronice de asigurat.

Am fost informat că pentru a distribui cardurile medicii de familie ar trebui să ridice sute de carduri de la casele de asigurări, să se descurce cu pacienții veniți „doar să-și ia cardul”, fără programare, să completeze tot felul de documente și să întârzie consultațiile pentru probleme medicale propriu-zise.

Găsesc neobișnuit acest plan. Medicii de familie trebuie să se poată concentra pe asigurarea unei asistențe medicale primare de calitate superioară pentru pacienții lor și pentru comunitățile lor. Nu trebuie să existe așteptări ca medicii de familie să îndeplinească sarcini administrative pentru sistemul asigurărilor de sănătate, în detrimentul acordării îngrijirilor medicale de înaltă calitate.

Cu sinceritate,

Profesor Michael Kidd
Președinte
Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA)

Mesajul în limba engleză poate fi descărcat mai jos.

Attachment Size
2013-08-23-Scrisoare-Michael-Kidd-Wonca-World-card-asigurat.pdf 95.47 KB