Campania de informare publică „Importanța nutriției în primele 1000 de zile”

2014-02-06

campanii pentru pacienti

Update 3 aprilie 2014: În cadrul campaniei au fost lansate două resurse educaționale dedicate medicilor – cursul online „Nutriția la copilul între 1 an și 5 ani” și broșura „Recomandări pentru o alimentație sănătoasă la copilul mic”. Pentru detalii apăsați aici.
Societatea Națională de Medicina Familiei, cu sprijinul Danone NUTRICIA – Early Life Nutrition, lansează campania de informare publică „Importanța nutriției în primele 1000 de zile”, un demers ce își propune să atragă atenția asupra importanței nutriției de la faza de concepție până la vârsta de 2 ani, o fereastră unică de intervenție nutrițională pentru sănătatea viitorului adult.
Campania a debutat cu o dezbatere publică pe tema ”Importanța nutriției în primele 1000 de zile”. Evenimentul a reunit reprezentanţi la cel mai înalt nivel ai autorităților publice, societăților și instituțiilor medicale din România (Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Pediatrie, Institutul de Ocrotire a Mamei și a Copilului, Colegiul Farmaciștilor), precum și factori de decizie din domeniul medical, cu scopul de a identifica soluții reale pentru îmbunătățirea sănătății populației din România prin grijă asupra nutriției timpurii.
În cadrul dezbaterii a fost semnat un document oficial de angajament prin care semnatarii și-au propus să susțină acele măsuri care acordă prioritate nutriției în primele 1000 de zile, măsuri menite să ajute la reducerea deficiențelor nutriționale și la prevenirea bolilor care afectează stilul de viață și starea de sănătate a populației. Carta afirmă faptul că sănătatea generațiilor viitoare nu este un destin, semnatarii acesteia angajându-se în promovarea importanței nutriției în primele 1000 de zile către factorii de decizie drept o problemă de sănătate publică. (Descarcă Carta aici)
Persoane publice din România s-au aliniat acestei cauze: Carmen Brumă și Prof. Gheorghe Mencinicopschi – cunoscuți adepți ai nutriției și stilului de viață sănătos, vor împărtăși părinților din propria experiență informații esențiale pentru sănătatea viitorului adult, prin grijă asupra nutriției timpurii, de la concepția copilului până la vârsta de doi ani.
În Europa, bolile cardiovasculare sunt situate pe primul loc ca și cauză de mortalitate, iar în România acestea sunt responsabile de 59% dintre numărul total de decese. Boala cardiovasculară ucide populația mai mult decât toate formele de cancer, cauză a 19% din totalul deceselor înregistrate în România. Un factor important care duce la apariția bolilor cardiovasculare este nivelul colesterolului crescut, factor în directă relație cu obiceiurile alimentare și stilul de viață. Alți factori de risc sunt reprezentați de obezitate, diabet zaharat, fumat, etc.
Totodată, România înregistrează o prevalență ridicată și în ceea ce privește obezitatea și excesul ponderal în rândul populației, un procent de 59% dintre români fiind afectat de aceste afecțiuni ale lumii moderne. Obezitatea devine astfel o problemă de sănătate publică, mai ales că un număr din ce în ce mai mare de copii se confruntă cu excesul ponderal (în România, 45% dintre copii preferă dulciurile, în locul legumelor, fructelor și lactatelor, iar 43.6% dintre copii au deficiență de fier la un an de zile).
Alimentația copiilor este așadar inadecvată și neadaptată fiecărui stadiu de dezvoltare, statisticile demonstrând că țara noastră înregistrează rate ridicate de rahitism și de deficiențe în rândul celor mici, aspect punctat în cadrul dezbaterii și de către participanții la discuție.
Inițiatorul campaniei, Societatea Națională de Medicina Familiei, cu sprijinul Danone Nutricia – Early Life Nutrition, precum și alte persoane publice, Carmen Brumă și Prof. Gheorghe Mencinicopschi își unesc forțele pentru a arăta că este in puterea noastră să asigurăm un viitor sănătos copiilor noștri, acordând atenție nutriției încă din primele 1000 de zile!
„Informarea deficitară si obiceiurile nesănătoase sunt doar cateva dintre principalele cauze pentru starea precară a sănătăţii copiilor noștri.  Această realitate nu trebuie să rămână așa. Sănătatea copiilor noștri nu reprezintă un destin implacabil, mamele din România trebuie să înțeleagă că acest destin poate fi influențat printr-o informare corectă și prin adaptarea precisă a nutriției în primele 1000 de zile, cu efecte benefice asupra sănătății ulterioare a adultului”, a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Mai multe informații despre campanie pot fi regăsite pe site-ul oficial: www.primele1000zile.ro
Apariții în media:
  • http://www.romania-actualitati.ro/aproape_60_dintre_romani_sufera_de_obezitate-57844
  • http://www.formaremedicala.ro/snmf-lansat-campania-importanta-nutritiei-primele-1000-de-zile/
  • http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/importanta-nutritiei-in-primele-1000-de-zile-ale-bebelusului/
  • http://www1.agerpres.ro/comunicate/2014/02/06/comunicat-de-presa-societatea-nationala-de-medicina-familiei-16-30-58
  • http://www.libertatea.ro/detalii/articol/campania-importanta-nutritiei-in-primele-1-000-de-zile-a-fost-lansata-la-palatul-parlamentului-481127.html
  • http://baby.unica.ro/2210399-2210399.html
  • http://www.antena3.ro/life/sanatate/un-copil-alimentat-asa-cum-nu-trebuie-este-un-adult-bolnav-cat-e-importanta-este-alimentatia-in-primele-1-000-de-zile-243109.html
  • http://platforma2.mediatrust.ro/przegladarka_tv.php?kw=02c209aeacdfcce802c20908c44cda64
Attachment Size
nutritie.jpg 62.57 KB