Resurse și explicații video pentru medicii de familie – noul contract de furnizare servicii medicale

2014-06-06

comunicate

Departamentul de comunicare al Societății Naționale de Medicina Familiei a organizat în data de 5 iunie 2014 o sesiune de informare a medicilor de familie din întreaga țară, cu privire la modificările aduse contractului de furnizare de servicii medicale încheiat de cabinetele medicilor de familie cu casele de asigurări de sănătate. Sesiunea a fost transmisă live în mediul online prin intermediul portalului www.FormareMedicala.ro și a fost urmărită la nivel național de medicii de familie.Modificările au fost aduse atât prin introducerea de la 1 iunie a.c. a noului pachet de bază de servicii medicale cât și prin Contractul-cadru 2014-2015 și normele sale metodologice de aplicare. Acestea au fost aprobate la finele lunii mai a.c. prin Hotărârea Guvernului nr. 400/2014 (disponibilă aici pentru descărcare) și prin Ordinul Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 619/360/2014 (disponibil pentru descărcare aici).
Sesiunea de informare a fost organizată după încheierea sesiunilor științifice din prima zi a Cursului Național URGEMED, ediția a șasea, care a avut loc în București în sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (Palatul Regal).
Apasă pentru înregistrarea sesiunii de informare despre noutățile contractului și normelor 2014
Apăsați pe imagine pentru a urmări înregistrarea sesiunii informative din 5 iunie 2014,
în secțiunea dedicată pe portalul FormareMedicala.ro

Sesiunea a fost deschisă de Dr. Sandra Alexiu, vicepreședintele SNMF și coordonatorul Departamentului de comunicare.

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Dr. Doina Mihailă, a prezentat reglementările legate de biletele de trimitere, scrisoarea medicală, efectuarea programărilor, înlocuirea în perioadele de absență ale medicului titular.

Sesiunea a fost continuată de președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Dr. Rodica Tănăsescu, care a prezentat tipurile de servicii și de plată din noul contract.

Dr. Sandra Alexiu a prezentat pachetele de prevenție, inclusiv riscogramele pentru evaluarea adulților și informațiile despre evaluarea copiilor, serviciile adiționale și de suport, consultațiile la domiciliu.Managementul de caz al celor șase boli cronice prioritare a fost prezentat de Dr. Marina Pîrcălabu, trezorier SNMF, care a mulțumit și Centrului Național de Studii pentru Medicina Familiei pentru fișele de monitorizare puse la dispoziție.

Concediile medicale, prevederile de interes pentru medicii de familie din afara anexelor Normelor care se referă la asistența medicală primară au fost prezentate de Dr. Mihaela Pop, președinte al Patronatului Medicilor de Familie din județul Teleorman, membru FNPMF.

Toate resursele care au fost prezentate (scoruri, tabele, clasificări, fișe, algoritmi, riscograme) sunt disponibile pentru descărcare de pe platforma de e-learning www.FormareMedicala.ro, accesibilă doar medicilor în urma autentificării cu contul personal de utilizator (creat gratuit). Apăsați aici pentru a urmări înregistrarea și pentru a descărca resursele menționate.Societatea Națională de Medicina Familiei recomandă dezvoltatorilor de aplicații software pentru cabinetele medicale să preia resursele oferite și să le implementeze cât mai repede, pentru o abordare unitară a riscogramelor și monitorizărilor în medicina de familie.

„Sperăm ca în acest mod să venim în ajutorul tuturor colegilor noștri care se chinuie în acest moment să înteleagă cum va decurge noul contract și cum vor fi interpretate noile norme. Sperăm că investiția și munca din spatele organizării acestei sesiuni de informare a fost apreciată de către colegii noștri. Ne-am dorit să facem cât mai ușoară această tranziție și să punem la dispoziția colegilor instrumente ușor de folosit, clare, de mici dimensiuni, care să poată fi descărcate, completate, eventual tipărite și puse în fișe sau disponibile în softurile de cabinete. Mulțumim Data Center Solutions și FormareMedicala.ro pentru transmisiunea live online fără cusur ! ” – Dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte SNMF și coordonator al departamentului comunicare.
Înregistrarea video a sesiunii de informare  va fi disponibilă pe platforma www.FormareMedicala.ro (apasând aici), unde pot fi descărcate și resursele menționate.