Comunicat de presă – Campania „Parcurilor Inimilor Fericite”

2014-10-29

campanii pentru pacienti comunicate

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Neurologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei, a desfășurat în luna octombrie campania ‘Parcurile Inimilor Fericite’, o inițiativă de informare și educare pentru descoperirea precoce a fibrilației atriale, una din cauzele majore ale accidentului vascular cerebral.
În cadrul acestui demers, ANPP a observat riscul ridicat la care este expusa populația neinformată, insuficient diagnosticată și fără un tratament adecvat.
‘Acțiunea demarată de noi are ca obiectiv protejarea sănătății românilor prin informare și acces la servicii medicale eficiente. Sperăm să putem trage un semnal de alarmă atât în rândul populației pentru a se prezenta la medic, precum și în rândul autorităților pentru a promova fibrilația atrială drept prioritate în strategia națională de sănătate’, a declarat Vasile Barbu, Președinte al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauza de mortalitate din România după bolile cardiovasculare și cancer, România fiind printre țările cu cea mai mare incidență a accidentelor vasculare cerebrale. Anual, 65.000 de români suferă un accident vascular cerebral, o afecțiune cu consecințe grave atât la nivel personal, cât și la nivel economic și social.

Pacienții solicită Ministrului Sănătății să ia măsuri pentru prevenirea accidentului vascular cerebral
* Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauză de mortalitate în România după bolile cardiovasculare și cancer
* În România, nivelul mortalității determinat de accident vascular cerebral este de aproximativ 300 de cazuri la suta de mii de locuitori față de media europeană, de 200 de cazuri
* Fibriația atrială crește de 5 ori riscul de accident vascular cerebral și cu 70% riscul de mortalitate prin această complicație
* Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac
* În România se estimează că aproximativ 200.000 de oameni au fibrilație atrială
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) solicită includerea fibrilației atriale drept o prioritate în cadrul strategiei naționale de sănătate și, prin urmare, îmbunătățirea condițiilor de informare a pacienților, de diagnosticare și de acces la tratament eficient conform standardelor internaționale.
Astfel, fibrilația atrială va fi inclusă în grupul bolilor cronice care beneficiază de tratament compensat 100%, în baza protocoalelor terapeutice, avizate de Ministerul Sănătății. Obiectivul final îl reprezintă prevenția accidentului vascular cerebral determinat de fibrilația atrială.
Fibrilația atrială poate provoca un accident vascular cerebral
În România, peste 200.000 de români suferă de fibrilație atrială, cu precădere persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome evidente, trecând neobservată de către pacient. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune medicală majoră cu urmări grave și uneori chiar fatale.
‘Fibrilația atrială este cea mai frecventă aritmie — este prima cauză de spitalizare pentru tulburări de ritm ale inimii. Este o povară pentru sistemul de sănătate, pentru pacient și pentru societate din cel puțin două motive: primul — scade calitatea vieții, crește semnificativ necesitatea spitalizărilor, al doilea — crește mortalitatea de două ori prin complicația sa cea mai de temut: accidentul vascular cerebral. Deseori, fibrilația atrială este depistată după ce s-a produs accidentul vascular. Prin eforturile conjugate ale pacienților și doctorilor din România, țara noastră se găsește în primele rânduri ale luptei de scădere a accidentelor vasculare determinate de fibrilația atrială. Cele mai importante arme sunt educația și informația’, a explicat Dr. Anca Dan din cadrul Societății Române de Cardiologie.
La nivel european, se apreciază că aproximativ 6 milioane de persoane suferă de această afecțiune tăcută, iar anual aproape 3 milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială.
Cercetările arată că fibrilația atrială se asociază cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacienții cu fibrilație atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea și reduc cu 40% rata de recuperare.
Sute de români testați pentru afecțiuni cardiace în cadrul campaniei ‘Parcurile Inimilor Fericite’
În cadrul campaniei peste 1200 persoane au fost testate pentru afecțiuni cardiace la punctele de informare din cele mai mari parcuri din Cluj-Napoca, Timișoara și București. La punctele de informare pentru depistarea precoce a fibrilației atriale, cei prezenți au beneficiat din partea medicilor cardiologi de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului.
Dintre aceștia, 7% au fost identificați cu fibrilație atrială, în timp ce aproape 60% au prezentat risc de a dezvolta afecțiuni cardiace, conform testelor efectuate. Persoanele depistate cu simptome ale fibrilației atriale au fost îndrumate către medicul de familie pentru un control amănunțit.
Pacientul cu accident vascular cerebral:
* Suferă o deteriorare importantă a calității vieții (imobilizare la pat, imposibilitatea de a se îngriji singur)
* Necesită un tratament complex, cu costuri ridicate (spitalizare urgență/ATI, medicație)
* Devine dependent de îngrijirile oferite de familie, ceea ce se traduce în final tot în costuri pentru societate (reducerea activităților productive ale membrilor familiei; încadrarea în categorie de handicap)
* Se transformă dintr-un membru activ și productiv al societății într-o persoană dependentă de îngrijirile oferite de comunitate.
„Parcurile Inimilor Fericite” este o campanie de informare și educare inițiată de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Neurologie, cu sprijinul Brystol-Myers Squibb, Pfizer, Bayer și Boehringer-Ingelheim.