Campania de Informare privind Gripa – 30 octombrie 2014

2014-10-30

comunicate

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un procent de 5 până la 15% din populaţie este afectată anual de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripa anuale. Gravă problemă de sănătate publică, gripa afectează toate persoanele, indiferent de vârsta, însă adulţii cu vârsta de peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt recunoscuţi ca fiind categoriile cele mai vulnerabile. Acestor li se alătură persoanele care suferă de afecţiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau boli care au efect negative asupra sistemului imunitar.
La nivel global, gripa afectează 5% – 10% dintre adulţi şi 20% – 30% dintre copii. Cel mai mult, ajung să fie spitalizaţi sau chiar să moară din cauza gripei persoane aflate în grupele de risc (copiii mici, bătrânii şi persoanele cu afecţiuni grave). Anual, epidemiile de gripă generează la nivel mondial între 3 şi 5 milioane de cazuri severe de gripă şi între 250.000 şi 500.000 de cazuri de deces.
Pentru controlul efectelor gripei asupra persoanelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea anuală, înaintea începerii fiecărui sezon gripal. Vaccinarea trebuie efectuată în special de către persoanele aflate în grupele de risc între care se numără: femeile însărcinate, copiii între 6 luni şi 5 ani, persoanele trecute de 65 de ani, persoanele care au afecţiuni grave precum şi personalul sanitar.
Ministerul Sănătăţii, împreună cu biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor si Asistenţilor Medicali din Romania şi Agenţia de presă Mediafax organizează – Campania de informare privind gripa, marcată în Europa, în fiecare an, pe 30 octombrie. Această zi a fost stabilită la iniţiativa OMS, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică infestarea cu virusul gripal şi importanţa vaccinării. Cu această ocazie, va fi organizată, la Bucureşti, o conferinţă la care vor participa specialişti şi reprezentanţi ai grupelor de populaţie vizate de vaccinare.
În cadrul evenimentului vor fi abordate teme de interes pentru specialişti şi publicul larg: strategia Ministerului Sănătăţii privind imunizarea populaţiei pin administrarea vaccinului anti-gripal, obiectivele şi planul acţiunilor de informare ale OMS, rolul medicului de familie în informarea privind importanţa vaccinării şi monitorizarea persoanelor aflate în grupele de risc, accesul populaţiei la vaccinuri, informarea medicilor privind tipul de vaccin anti-gripal ce va fi administrat înainte sezonului gripal 2014-2015.Afisele evenimentului:
      

Descarcă fișier PDF – afișe în format pentru tipărire