Comunicat de presă – Medicii de familie resping ferm distribuirea de carduri de sănătate

2015-01-05

comunicate

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) doresc să reafirme că nu acceptă să se implice în distribuția cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare. Reamintim că am adus argumentele noastre încă din iulie 2013 privind această activitate.
Așa cum am argumentat în numeroase rânduri și cum se poate observa în documentele încărcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card),  distribuirea cardului trebuie să fie finalizată de către CNAS:
– cardul de asigurat este proiectul  acestei instituții, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS).
– cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În acest sens reiterăm necesitatea existenței unui contract între asigurat și asigurător, contract care să conțină obligațiile și drepturile fiecărei părți contractuale!
– distribuirea cardului de sănătate nu este activitate medicală și nu este în concordanță cu curriculumul de pregătire în medicina familiei.
Considerăm, de asemenea că, atâta vreme cât cardul preia toate disfuncționalitățile SIUI, el nu poate fi utilizat ca și dovadă a calității de asigurat ci are DOAR rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din ÎNTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii, etc.
Datele medicale ale pacienţilor se vor afla în curând în dosarul electronic de sănătate. De aceea, considerăm că inscripţionarea cardurilor este o activitate birocratică, cronofaga şi inutilă. Nu vom înlocui consultaţiile cu inscripţionarea cardului, aşa cum am precizat de nenumărate ori că nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical.
În concluzie, respingem ferm această nouă inițiativă a CNAS de a împovăra medicii de familie cu activități administrative (distribuirea cardurilor) în detrimentul consultațiilor medicale.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice. 
Preşedinte interimar  FNPMF                                 Preşedinte SNMF
Dr. Angela Mazdrag                                                 Dr. Rodica Tănăsescu
Attachment Size
2015_01_05_SNMF_FNPMF_comunicat_distribuire_rest_card.pdf 1.09 MB