Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită insistent Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să retragă proiectul de modificare a Contractului-cadru afişat joia trecută şi să îşi onoreze atribuţiile în domeniul sănătăţii publice, respectiv slujirea interesului public şi al pacienţilor, în respect pentru medici şi pentru adevăr.
În ciuda prevederilor legislative şi a obligaţiilor morale ale celor două instituţii, SNMF constată în fiecare an că de fapt medicii de familie (şi alţi medici din sistem) sunt cei care slujesc interesul pacienţilor lor şi sunt avocaţii şi consilierii asiguraţilor în fața tentativelor şi uneori chiar a abuzurilor CNAS sau a caselor locale de asigurări.
Pacienții sunt mințiți că au dreptul la „orice decide medicul”. În realitate, medicul este încorsetat în practica sa de restricții economice, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afectează relaţiile fireşti medic-pacient. Aceasta este o practică uzuală a caselor de asigurări.
Avem pacienţi cu patologie multiplă, care pot primi de la toţi medicii la un loc, maxim 7 medicamente pentru bolile cronice. Nu pe o reţetă, ci pe toate reţetele la un loc! Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) să-şi asume şi să informeze asiguraţii plătitori despre aceste restricții pe care le impune ?
În alţi ani, modificările aberante ale contractului propuse de decidenţii de la CNAS şi MS au vizat mai mult reducerea timpului alocat pacientului prin muncă administrativă suplimentară, explozia birocraţiei, creşterea costurilor de funcţionare şi scăderea veniturilor cabinetelor. În acest an atacul CNAS şi MS loveşte direct mai ales în pacienţi, care îşi vor pierde într-un orizont de timp relativ scurt medicii de familie independenţi, liberi să ia cele mai bune decizii în favoarea pacienţilor. Reţeaua naţională de cabinete de medicina familiei, mai ales în rural, va fi profund dezechilibrată. Medicilor de familie le va fi afectată de această dată atât stabilitatea cabinetelor, cât și modalitatea de exercitare a profesiei, devenind servitorii unor interese care nu ţin de profesia medicală.
SNMF acuză cele două instituţii de promovarea unei legislații care favorizează interesele unor societăţi comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului şi mulţumirea acţionarilor. Pacienţii devin strict surse de venit, sunt atraşi prin tehnici agresive de marketing şi stimularea fricii în fața bolii, pentru a cere şi consuma cât mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societăţi comerciale „medicale” nu s-a mai putut baza în contextul crizei financiare doar pe abonamente şi pe serviciile retail, astfel încât au început în urmă cu câţiva ani să încheie contracte cu casele de asigurări pentru a folosi şi bugetul FNUASS.
După mai mulţi ani de încercări eşuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicină familiei în incinta clinicilor cu mai multe specialităţi şi laboratoare – adevărate mall-uri sau supermarketuri medicale unde pacientul este stimulat să consume – proiectul de modificare a Contractului-cadru aduce soluţia: eliminarea pârghiilor de control asupra numărului necesar de cabinete de medicina familiei care asigură, de fapt, climatul concurenţial corect şi în avantajul pacientului. Calitatea înaltă a serviciilor medicale poate fi asigurată doar în contextul stabilităţii unităţii medicale, nu atunci când apare goana sălbatică după profit. În medicină, calitatea prestației medicale și satisfacţia pacientului se măsoară diferit şi nu ca la supermarket, pe piaţa de consum.
SNMF condamnă ferm aceste practici comerciale care încalcă deontologia profesională şi pun în pericol starea de sănătate a pacienţilor.
Medicii de familie vor decide foarte curând ce măsuri de protest vor adopta în faţa acestei realităţi, dacă toate încercările de mediere pe cale amiabilă vor eşua. Proiectul de modificare a Contractului-cadru este o Hotărâre a Guvernului, elaborată de CNAS şi MS.