Săptămâna Internațională a Vaccinării 2015

2015-04-01

campanii pentru pacienti

Săptămâna Internațională a Vaccinării 2015 - Grupul de vaccinologie al SNMF

În perioada 20-30 aprilie 2015,  Societatea Națională de Medicină de Familieorganizează manifestări științifice, care marchează  ediția jubiliară  ”Săptămâna Europeană a vaccinologiei – 10 ani. Previne. Protejeză. Imunizează”, iar în perioada 24 – 30 aprilie – Săptămâna Internațională a Vaccinării, sub egida OMS.

Acțiunile din România nu sunt izolate, ele se desfășoară și toate cele 53 de state europene, sub coordonarea Organizației Mondiale a Sănătății; de asemenea biroul OMS pentru Europa coordonează activităţile SEV  și pentru partenerii regionali, naționali și internaționali, printre care UNICEF, și European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), care s-au alăturat acestor manifestări.
Săptămâna Internațională a Vaccinării (SIV) a fost inaugurată de către OMS în 2003, pe cele două continente americane, iar în 2005 a fost adoptată în Europa, sub numele de Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) cu scopul de a aduce în atenția  factorilor decizionali importanţa vaccinării în menţinerea sănătăţii indivizilor şi a societăţii.
Vaccinurile au un efect de necontestat, aplicarea lor aducând  o scădere remarcabilă a mortalității infantile in regiunea europeană OMS,  în ultimele decade. A 10-a ediție SEV subliniază realizărie obținute prin eforturile comune ale țărilor europene de a vaccina întrega populație:
– eliminarea poliomielitei în Europa, datorită aplicării programelor de vaccinare împotriva acestei boli.
– dezvoltarea de noi vaccinuri și  imbunătățirea schemelor naționale de vaccinare
– acoperire vaccinală bună: 9 din 10 copii europeni primesc cel puțin vaccinurile din schema de bază, ajungând, în acest fel adulți sănătoși.
În acest context european, vaccinarea în Romania esta asigurată de medicii de familie, care administrează vaccinurile tuturor copiilor preșcolari și adulților, conform Programului Național de Imunizare. Ca o noutate, din 1 aprilie 2015, și vaccinarea școlarilor a fost preluată de medicii de familie.Ca principali vaccinatori, aceștia au depus permanent eforturi importante pentru realizarea și păstrarea acoperirii vaccinale apropiată de valorile recomandate de OMS, care  asigură  protecția  individuală și cea a societății împotriva bolilor infecțioase.

Cu toate riscurile reprezentate de îmbolnăvire, în ciuda dovezilor despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor, încrederea publică în vaccinuri este fragilă;  aceasta reprezintă o provocare continuă în activitatea medicilor de familie, care au un rol important în informarea pacienților despre necesitatea  vaccinării și riscurile la care se supun  persoanele nevaccinate
În fiecare an  Societatea Națională de Medicina familiei a inițiat și organizat evenimente științifice profesionale județene sau naționale adresate tuturor specialităților medicale, care să marcheze celebrarea SEV și SIV, și să contribuie la promovarea mesajelor lansate de OMS cu aceasta ocazie.
Și în acest an organizăm simpozioane, dezbateri, atât cu colegii și pacienții, precum și  în mediul online, alături de Asociația „Acces la sănătate”.
Urmărilți manifestările noastre pe pagina web a SNMF, www.snmf.ro, pe contul de Facebook, Twitter, Linkedin, pe pagina Grupului de vaccinologie al SNMF, www.vaccinologie.ro, în presă, precum și pe situl partener www.edumedical.ro Prezentări realizate de Grupul de vaccinologie al SNMF:
21 aprilie – Iasi – Conferinta Medical Forum
Dr. Dana Popescu, Dr. Anca Deleanu, Dr. Cristina Barbu
Noua schema de vaccinare, principii de recuperare sau de continuare a schemei deja incepute si adaptare la schema noua.

24 aprilie – Arad
Dr. Gindrovel Dumitra

25 aprilie – Alba Iulia
Dr. Gindrovel Dumitra, Dr. Madalina Vesa
http://eiw.euro.who.int/profiles/blogs/the-european-immunization-week-in-romania

Materiale video campanie realizate de SNMF și OMS:

Video 1

Video 2

Video 3

Dezbatere despre frică (înregistrare în cadrul Conferinței Naționale de Medicina Familiei martie 2015)
– Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator Grupul de vaccinologie al SNMF
– Dr. Cristian Sever Oana, medic primar MF, instructor formator
– Dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru

 

Materiale campanie OMS:

Infografic vaccinare

Poster