Comunicat de presă – Funcționarea cardului de asigurat: NESATISFĂCĂTOR

2015-05-04

comunicate

București, 4 mai 2015. Debutul activității în prezența cardurilor în cabinetele medicilor de familie a fost marcat astăzi de numeroase disfuncționalități.
Cardurile neactivate până la această dată au fost aproape imposibil de activat. Medicii din toată țara au primit două tipuri de erori, ambele făcând imposibilă activarea cardurilor (UM indisponibilă și Token – lipsă).
Consultațiile efectuate cu cardul au fost extrem de greu de efectuat, prelungind consultația până la o oră, acolo unde acestea au putut fi efectuate.
Consultațiile copiilor au putut fi efectuate, dar dat fiind faptul că la farmacie, la eliberarea rețetei este necesar cardul de sănătate al aparținătorilor, și copiii au avut de suferit.
Pacienții care nu au primit sau au refuzat cardurile de sănătate nu au putut procura în timp util adeverințele necesare de la Casele județene de asigurări de sănătate.
Considerăm o lipsă de respect din partea CNAS atât pentru pacienți, cât și pentru toți furnizorii de servicii medicale să implementeze fără informare și fără niciun fel de pregătire acest sistem! Dacă s-a știut ca vor fi mii de interogări ale sistemului pe secundă, de ce nu s-a acceptat utilizarea în paralel a sistemului cu card în paralel cu vechiul tip de consultație până la corectarea tuturor erorilor și reglementarea situațiilor speciale?
Solicităm în urgență modificarea abordării implementării sistemului cu informarea judicioasă a tuturor asiguraților, funcționarea în paralel până la corectarea erorilor și explicații oficiale privind pregătirea deficitară și proasta implementare a sistemului!
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
Biroul de presă al SNMF