Comunicat de presă – Medicii de Familie susțin Alianța Medicilor

2015-08-20

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) susțin protestul medicilor români reuniți începând de săptămâna trecută pe Facebook în jurul grupului de inițiativă „Alianța Medicilor”. Numeroși medici de familie sunt deja înscriși în grupul „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” de pe Facebook și recomandăm tuturor să se alăture celor peste 30.400 membri și să ia parte la dezbateri.

De asemenea SNMF aderă la poziția Alianței Medicilor: „Alianța Medicilor este categoric împotriva legalizării șpăgii, mitei, ‘plicului’ sau ’atenției’ date de către pacient medicului. Practica aceasta neavenită nu are ce căuta într-un sistem medical modern, corect finanțat, fiind degradantă, atât pentru medic, cât și pentru pacient.”

Reamintim repetatele demersuri ale celor două organizații reprezentative ale medicilor de familie, privind creșterea finanțării sistemului de sănătate prin alocarea unui procent european din PIB și prin distribuirea pe principii sănătoase de politică sanitară a alocărilor pe diferitele segmente ale sistemului, în conformitate cu recomandările Băncii Mondiale. România trăiește pe un buget al Sănătății pauper și este nevoie de o crestere la nivel european al procentului din PIB alocat sănătății. De mai bine de cincisprezece ani atragem atenția asupra deficitului grav de finanțare al sănătății în România, a deșertificării sistemului prin plecarea medicilor din România, lipsei de asigurare a asistenței medicale în mediul rural și în zone izolate și asupra situației anormale în care medicii își desfășoară activitatea.

În acest context, noi, medicii de familie ne aliniem cu încredere și speranță protestului tuturor medicilor români față de situația fără precedent în care au ajuns sistemul medical și poziția medicului în societatea românească! Înțelegem să acționăm solidar cu colegii de alte specialități și să susținem aceleași obiective de finanțare. E cazul ca în sfârșit, medicul din România să capete rolul pe care îl merită!

„Ne bucurăm că munca și calificarea medicilor români încep să fie apreciate și în România.” A afirmat Dr. Doina Mihăilă, președintele FMPMF.

“Sperăm să se înfăptuiască acest lucru cât mai curând pentru TOȚI medicii din România și ca acest lucru să fie concretizat în fila de buget destinată fiecărui segment din sistemul medical românesc!” a afirmat Președintele SNMF, Dr. Rodica Tănăsescu.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Cu stimă,

Preşedinte FNPMF                                                Preşedinte SNMF
Dr. Doina Mihăilă                                                   Dr. Rodica Tănăsescu

 

Pagina oficială a Alianței Medicilor: https://www.facebook.com/AliantaMedicilor.ro

Attachment Size
Comunicat 20 aug 2015 solidarizare Alianta Medicilor.pdf 673.35 KB