Cât de bine știu românii să facă față răcelii și gripei

2015-11-16

comunicate

6 din 10 tratează infecțiile respiratorii cu medicamente, doar 40% merg la medic, în caz de boală
–  Majoritatea românilor (peste 70%) fac 1-2 episoade de infecții respiratorii în fiecare sezon rece, arată studiul național „Cum se pregătesc românii pentru sezonul rece?”;
  Deși majoritatea participanților la studiu identifică semnele și simptomele unei infecții respiratorii, doar jumătate dintre ei știu care sunt diferențele dintre guturaiul comun (răceală) și gripă;
–  În cazul unei infecții respiratorii, 6 din 10 români apelează la pastile care ameliorează simptomele răcelii și gripei. Pacienții aleg, de cele mai multe ori (7 din 10 respondenți), produse de marcă, în care au cea mai mare încredere; 
–  Doar 40% dintre respondenți apelează la medicul de familie, și asta doar dacă simptomele nu cedează. Aceeași atitudine se menține și în cazul copiilor: doar 3 din 10 părinți cer ajutorul doctorului de la primele semne de răceală și gripă;
–  Majoritatea românilor (76%) aleg pentru ei și familiile lor să consume mai multe legume și fructe proaspete pentru sporirea imunității. O treime aleg suplimentele, în același scop.

De ce țin cont românii când aleg medicamente anti-răceală și gripă

În sezonul rece, mulți români încearcă să prevină infecțiile respiratorii prin remedii și soluții naturale. De exemplu, 7 din 10 încearcă să își sporească imunitatea printr-o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, iar 5 din 10 se odihnesc mai mult. La fel, 3 din 10 români aleg să țină bolile la distanță prin suplimente alimentare, arată un studiu național realizat de Ivox, la cererea Societății Naționale de Medicina Familiei, pe un eșantion de 3018 respondenți de peste 18 ani, în perioada 7-14 septembrie 2015.
Atunci când nu sunt ocoliți de viroze, 63% dintre români apelează la pastile împotriva răcelii și gripei, în combinație cu ceaiuri calde. 4 din 10 respondenți au declarat că preferă medicamente sub formă de pastile, iar 3 din 10 – plicuri pulbere solubilă.
Atunci când aleg un astfel de tratament, majoritatea optează pentru combinații între mai multe substanțe active (74%), mărci cunoscute (66%), în care pot avea încredere. Cei mai mulți (72%) nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciți.
Doar 4 din 10 români merg la medicul de familie, și asta doar în cazul în care simptomele răcelii sau gripei nu cedează. De asemenea, doar 3 din 10 părinți merg cu copilul la medic de la primele simptome de boală, mai arată studiul.

Combinațiile de substanțe active, eficace în tratarea virozelor

Analizând rezultatele studiului, Dr. Ileana Efrim, medic de familie, Societatea Națională de Medicina Familiei, apreciază că:
„Românii au început să își schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: caută informații din surse de încredere și nu mai apelează la antibiotice la primele semne de răceală și gripă. După cum am punctat în nenumărate rânduri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratării răcelii și gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infecțiilor bacteriene. În schimb, combinațiile de substanțe active pot fi eficace în tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii în gât, congestiei nazale sau a sinusurilor”.

Diferența dintre răceală și gripă

Deși, la prima vedere, răceala și gripa au manifestări comune, fiecare are particularități care le diferențiază, astfel încât pacientul poate lua din timp măsurile corecte de combatere și diminuare a simptomelor.
Principala diferență dintre răceală și gripă este aceea că răceala are o durată mai scurtă și este mai puțin agresivă decât gripa, care are o manifestare mai lungă și poate afecta sever organismul.

  • Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap și dureri în gât, urmate de creșterea consistentă a mucozității nazale și modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. Răceala are o evoluție limitată în timp.
  • Gripa debutează brusc și violent, cu febră înaltă (39-40°C), frisoane, stare generală de rău și dureri puternice de cap, ochi și mușchi, tuse seacă ce poate persista mult după trecerea episodului acut (simptome mult mai severe). Durata gripei este mai mare și se poate complica la copii, vârstnici și bolnavii cronici (afecțiuni cardiace, diabetici, astm bronșic etc.)
  • În cazul suspiciunii de gripă, dacă simptomele se prelungesc ca durată, nu scad în intensitate sau chiar se agravează, pacienții trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a-și trata corespunzător afecțiunea acută;
  • Pentru calmarea simptomelor de debut, sunt recomandate pastilele care au la bază combinații de substanțe active;
  • Antibioticele sunt interzise la debutul infecțiilor respiratorii de sezon. Ele vor fi prescrise doar de medicul de familie, atunci când este cazul (complicații, evoluție gravă de la debut, bolnavi cronici).
  • Hidratarea corespunzătoare (ceaiuri calde) și o alimentație ușoară bazată pe legume și fructe susțin procesul de vindecare în cazul infecțiilor respiratorii.

„În caz de răceală și gripă, pe lângă tratamentul simptomelor, care poate fi achiziționat fără prescripție medicală, recomandarea noastră este să vă hidratați corespunzător, să consumați multe fructe și legume, să nu faceți excese și să vă odihniți suficient. În cazul în care apelați la antitermice și antialgice, recomandarea noastră este să citiți prospectul cu atenție și să respectați dozele înscrise pe ambalaj”, a adăugat Dr. Marina Pîrcălabu, medic de familie, Societatea Națională de Medicina Familiei.

Despre SNMF
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Contact presă: 
Cristina Lica, Communication Consultant, Rogalski Damaschin Public Relations, 0740.051.749, cristina.lica@rogalski.ro