SNMF prezentă la întâlnirile pe teme de Sănătate la Palatul Cotroceni

2015-12-04

comunicate

Administrația Prezidențială a organizat în această perioada trei întâlniri la Palatul Cotroceni pe teme legate de sănătate.
SNMF a fost invitata sa isi trmita reprezentantii la aceste trei intalniri.
Prima reuniune a fost organizata pe tema antibioterapiei si a rezistentei la antibiotice. SNMF a fost reprezentata de dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte, care a prezentat rezultatele a doua cercetari legate de subiectul in discutie. Pe baza datelor furnizate de cincizeci de cabinete de medicina familiei in saptamana premergatoare intalnirii, s-a putut observa ca aproape jumatate din pacientii care au fost tratati cu antibiotice in saptamana precedenta au primit antibiotice eliberate fara prescriptie medicala din farmacii sau au fost recomandate pentru patologii care nu aveau nevoie de antibiotice. O a doua cercetare a aratat asteptarile medicilor de familie in perioada urmatoare, legate de acest subiect, cele mai importante fiind: Necesitatea existenței bunelor practici de prescriere a antibioticelor în cabinete medicale, necesitatea limitării automedicației, elaborarea şi diseminarea activă de ghiduri de tratament actualizate, Punerea la dispoziție a unor hărți actualizate permanent, de rezistență la principalele antibiotice și tratament optim în ambulatoriu a infecțiilor, eficientizarea respectării reglementărilor de prescriere în farmacii, educarea publicului larg privind tratamentul corect cu antibiotice, reglementarea promovării antibioticelor în cabinete, spitale și farmacii, formare medicală specifică.
Multimedia:
http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=16160&_PRID=lazi
http://www.mediafax.ro/social/presedintie-consumul-ridicat-de-antibiotic…
A doua reuniune a avut ca subiect educatia pentru sanatate si a fost deschisa oficial de Presedintele Romaniei. La aceasta editie, SNMF a fost reprezentata de dr. Rodica Tanasescu, presedinte, care a prezentat punctul de vedere al Societatii privind subiectul in discutie.
Multimedia:
http://presidency.ro/?_RID=fdet&id=4333
http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=16177&_PRID=lazi
Ultima reuniune, in data de 3 decembrie, a fost un forum organizat de Presedintia Romaniei impreuna cu Alianta pentru Sanatate, al carei membru SNMF este si a avut in centru pacientul roman. Au fost prezenti numerosi reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, versus reprezentanti ai decidentilor. Presedintele Romaniei a avut un discurs in deschidere. Ministrul Sanatatii si presedintele CNAS au fost prezenti din pacate doar in prima parte a discutiei, fiind apoi nevoiti sa plece la alte reuniuni, discutiile ramanand sa aiba loc intre cei prezenti. La acest forum al pacientilor, SNMF a fost reprezentat de dr. Rodica Tanasescu (presedinte), Dr. Marina Pircalabu (membru al Biroului executiv) si dr. Sandra Alexiu (vicepresedinte). Delegatia SNMF a pus accentul pe patru elemente esentiale in medicina familiei, legate direct de pacienti:
–         Preventia – program serios, de sine statator al MS impreuna cu Min Invatamantului,
–         MF – independenta profesionala si administrativa pentru exercitarea profesiei in conditii normale
–         Exercitarea rolului real de gate-keeper al medicului de familie
–         Indubitabil, calitatea actului medical in medicina familiei
Presedintele SNMF a aratat problemele legate de finantarea medicinii primare, in deplin dezacord cu faptul ca la acest nivel se realizeaza cele mai multe acte medicale destinate populatiei si faptul ca o regandire a finantarii in medicina primara, alaturi de criterii realiste si serioase de calitate a actului medical, fara limitarile absurde din ziua de astazi, ar reduce si mai mult presiunea pe esaloanele superioare ale sistemului sanitar si ar permite un mai bun management al pacientilor cronici si mai mult timp pentru activitatea de preventie, finantata separat de catre MS, prin programe de sanatate.Multimedia:
http://presidency.ro/?_RID=fdet&id=4347
http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=16195&_PRID=
https://www.youtube.com/watch?v=seY2kVYS3wc