Săptămâna Europeană a Vaccinării din nou în România

2016-04-25

stiri

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai de succes practici medicale folosite de-a lungul timpului și rămâne și în zilele noastre o intervenție care salvează anual de la moarte între 2 și 3 milioane de vieți.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenția că scăderea acoperirii vaccinale în România poate fi responsabilă de reapariția unor boli infecțioase precum și de creșterea numărului de decese prin boli prevenibile prin vaccinare.
În acest context și în acest an  SNMF se alătură OMS în calitate de partener, pentru a marca  în perioada 24-30 aprilie 2016  ”Săptămâna Europeană a Vaccinării”.     Acțiunile din România nu sunt izolate, ele se desfășoară în toate statele europene, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății. Biroul OMS pentru Europa coordonează activităţile SEV  și pentru alți parteneri regionali, naționali și internaționali, printre care UNICEF, și European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), care s-au alăturat acestor manifestări.
Săptămâna Internațională a Vaccinării (SIV) a fost inaugurată de către OMS în 2003, pe cele două continente americane, iar în 2005 a fost adoptată în Europa, sub numele de Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) cu scopul de a aduce în atenția  factorilor decizionali precum și a populației importanţa vaccinării în menţinerea sănătăţii indivizilor şi a societăţii.
Vaccinurile au un efect de necontestat, aplicarea lor aducând  o scădere remarcabilă a mortalității infantile in regiunea europeană OMS,  în ultimele decade. În ciuda dovezilor despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor, eludând riscurile rezultate în urma unei boli prevenibile prin vaccinare, încrederea publică în vaccinuri în România este în scădere.  Aceasta reprezintă o provocare continuă în activitatea medicului de familie, al cărui rol important în vaccinare este centrat pe informarea pacienților despre necesitatea  vaccinării și riscurile la care se supun  persoanele nevaccinate.
Vaccinarea în Romania esta asigurată majoritar de medicii de familie care administrează vaccinurile tuturor copiilor, sugari, preșcolari și adulților, conform Programului Național de Imunizare.  Ca principali vaccinatori, aceștia depun permanent eforturi importante pentru realizarea și păstrarea acoperirii vaccinale apropiată de valorile recomandate de OMS, pentru a asigura  protecția  individuală și cea a societății împotriva bolilor infecțioase.
SNMF prin grupul de lucru dedicat alcătuit din medici formatori cu înalt prestigiu și expertiză în vaccinare, depune un efort deosebit în vederea menținerii calității actului medical în rîndul medicilor de familie vaccinatori. Activitatea bogată a Grupului de vaccinologie, înființat de patru ani, este dedicată cursurilor pentru medicii de familie, manifestărilor dedicate pacienților și campaniilor legate de vaccinare, printre care și SEV, în fiecare an. Grupul de Vaccinologie a inițiat și organizat evenimente științifice profesionale județene sau naționale adresate tuturor specialităților medicale, care să marcheze celebrarea SEV și SIV, și să contribuie la promovarea mesajelor lansate de OMS cu această ocazie.
Și în acest an organizăm simpozioane, dezbateri, atât cu colegii și pacienții, precum și  în mediul online. Activitățile au debutat deja prin întâlniri cu pacienții la Alba iulia, cu medicii la Hunedoara. În premieră, în anul 2016, Grupul Vaccino a organizat un seminar de comunicare în problematica imunizărilor pentru jurnaliști și bloggeri. De asemenea grupul a participat activ la activitățile școlare din cadrul “Săptămâna altfel” aducând în atenția copiilor modul de acțiune al vaccinurilor precum și importanța vaccinării.
Urmăriți manifestările noastre pe pagina web a SNMF, pe contul de Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube, pe pagina Grupului de vaccinologie al SNMF, în presă, precum și pe situl partener www.edumedical.ro

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Biroul de presă al SNMF