Grupul de Lucru Cardiologie al SNMF la Conferința Națională a Grupurilor de Lucru ale SRC!

2016-05-16

stiri

Grupul de Lucru Cardiologie al Societății Naționale de Medicina Familiei a avut o prezență activă prin mai multe lucrări la Conferința Națională a Grupurilor de Lucru ale Societății Române de Cardiologie. Așa cum ne-a obișnuit în fiecare an dar anul acesta chiar mai mult, Conferința desfășurată la Sibiu între 12-14 mai a.c. a fost un eveniment de o mare anvergură, cu o înaltă valoare a prezentărilor.
Lucrările grupului:
– Îngrijirea ambulatorie a pacienților cu insuficiență cardiacă cronică – Curs pentru medicii de familie (12 mai 2016) – Coordonatori ai programelor ISHF: I. M. Coman, O. Chioncel; Directori de curs: I.Manițiu, Loredana Piloff
1. Preluarea în îngrijire ambulatorie postspitalizare – Loredana Piloff
2. Contactul cu familia – rolul familiei – Loredana Piloff
3. ICC în ambulator: viața reală. Probleme medicale. Probleme sociale. Interacțiunea cu autoritățile locale: probleme și soluții. Masă rotundă – Loredana Piloff, I.Manițiu, C.Bălan, O.Chioncel, I.M.Coman
– Sesiune comună GL Cardiologie Preventivă, GL Ateromatoză și Ateroscleroză, Fundația Română a Inimii (14 mai)
4. Medic-farmacist-pacient: o interrelație esențială – Masa rotundă – I.M.Coman, D.Lupuleasa, L.Piloff, VI Stănescu.
Au fost prezentări și discuții interesante despre Insuficiența Cardiacă (date actuale vizând diagnosticul, tratamentul, monitorizarea) în abordare multidisciplinară. Rolul medicului de familie în algoritmul de supraveghere a pacientului cu insuficiență cardiacă a fost accentuat în toate prezentările.
Masa rotundă „Medic-farmacist-pacient: o interrelație esențială” a fost urmată de discuții la care au participat cardiologi, medici de familie, farmaciști, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, pacienți. Timpul a limitat dialogul foarte antrenant și a dus la sugestia alocării unui spațiu mai larg acestei teme cu ocazia Congresului Național de Cardiologie de la Sinaia (22-24 septembrie 2016).
Au fost momente importante pentru noi ca medici de familie participanți la o Conferință Națională a Societății Române de Cardiologie și aceasta nu doar prin informațiile primite dar și prin mesajele pe care am avut oportunitatea să le transmitem colegilor noștri de alte specialități, farmaciștilor, pacienților.
Dr. Loredana Piloff
Medic primar MF, competență homeopatie, ecografie
Instructor formator MF
Șef lucrări – Facultatea de Medicină Sibiu
Președinte SNMF Filiala Sibiu
Coordonator al Grupului de Lucru Cardiologie al SNMF