Comunicat de presă – Practica profesiei a ajuns o cursă cu obstacole!

2016-05-23

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), în calitate de reprezentanți ai medicilor de familie din România, au decis să atragă și pe alte căi legale atenția la situația gravă existentă la nivelul asistenței medicale primare, dar și a intregului sistem medical.

Practicarea profesiei noastre a ajuns un demers greoi, birocratic și riscant, cu legi ambigui, softuri gratuite dar nefuncționale, imputari abuzive si aberante, practic o cursă cu obstacole și cu o finanțare la limita subzistentei cabinetelor.

Am elaborat in ultimul an zeci de documente atent argumentate, pe care le-am depus la CNAS, la MS, la Guvern. Susținerea asistenței medicale primare s-a manifestat însă numai în discursuri. În realitate suntem discriminați prin decizii arbitrare. Suntem aproape o treime din medicii tarii și suntem angajatori pentru 20 000 de asistente medicale.  Ne ingrijim de nevoile medicale de bază ale pacienților și reprezentăm, de regulă, singura asistență medicală la care pacientii nostri au acces. Cu toate acestea,  ingrădirile trasate în Contractul-Cadru impus de CNAS, nu ne permit să le oferim lucruri elementare, investigatii și medicamente uzuale, tratamente pe care orice țară civilizata le consideră cheia de boltă a sistemului de sănătate.

Pacienții noștri nu mai trebuie purtați pe drumuri și trebuie să beneficieze de drepturile elementare necesare ingrijirii sănătatii, drepturi pentru care toti plătim. În plus, sistemul penalizează mii de medici prin birocrație și obssia controlului, în timp ce adevărații hoti scapă nepedepsiți.

Medicina de familie este baza sistemului de sănătate. Fără noi restul sistemului va ajunge în colaps. Ne dorim o țară europeană, în care oficialitățile de rang înalt se trateaza la Viena sau Istanbul în timp ce romanul obisnuit moare din cauza lipsurilor și suferă așteptând pe holuri din cauza unui server al CNAS?

Astăzi expunem toate motivatiile si argumentele noastre. Joi vom demonstra pașnic în fața Ministerului Sănătății pentru drepturile noastre. Vineri are loc AG a FNPMF, iar sâmbătă are loc ședinta Senatului SNMF. Atunci vom decide dacă se va semna acest contract înjositor și discriminator.

Principalele motive pentru care protestăm sunt:
1.   Îngrădirea unei accesibilităţi optimale a pacienţilor la serviciile medicale datorită deficientelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a Cardului de sănătate.
2.   Finanţarea deficitară a sistemului medical românesc și implicit a asistenţei medicale primare (medicinii de familie)
3.   Disfuncţionalităţi şi birocraţie excesivă în toate sectoarele sistemului medical
4.   Neplata conform contractului a serviciilor medicale/imputări nejustificate în sectorul medicinii de familie – mai ales datorate multiplelor erori ale sistemului informatic.
5.   Suprasarcini administrative şi restricţionări economice în activitatea medicală a medicului de familie, a cărui profesie a încetat să mai fie considerată și respectată drept profesie liberală.
6.   Lipsa de receptivitate a decidenţilor la problemele, argumentele şi propunerile medicilor de familie pentru îmbunătăţirea eficienţei sistemului medical.
7.   Impunerea unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România, împreună cu noile condiții impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale).
8.   Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie în ceea ce priveşte legislaţia specifică activităţii lor.

Solicităm:
1.   Creşterea procentului din PIB alocat sănătății la minimum 6% și creșterea alocării procentului alocat din FNUASS la 12% pentru Asistența medicală primară (AMP).
2.   Recunoaşterea dreptului de negociere a organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislaţia care le reglementează activitatea și consultarea reală a profesioniștilor din sănătate la elaborarea acesteia.
3.   Retragerea de la publicare a Contractului cadru 2016-2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi, bazat pe respect, demnitate, comunicare între părți.
4.   Gratuitate pentru serviciile medicale necesare personalului medical
5.   Legislație specifică împotriva agresivității asupra cadrelor medicale, aplicabilă și în medicina familiei

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF)este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice. 

Preşedinte FNPMF                                                                                    Preşedinte SNMF
Dr. Doina Mihăilă                                                                                  Dr. Rodica Tănăsescu