Pacientii, medicii si societatea civila initiaza Planul National de Lupta impotriva Melanomului

2016-07-25

campanii pentru pacienti

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, alaturi de Societatea Nationala de Medicina Familiei, si cu sustinerea unui comitet stiintific format din medici specialisti, dar si experti din mediul academic, solicita autoritatilor o strategie nationala de lupta impotriva melanomului, menita sa reduca incidenta bolii si sa creasca accesul pacientilor la tratament adecvat. Initiativa face parte din campania de informare si constientizare a pericolului melanomului – “Un viitor fara pata”.

FABC si SNMF au organizat, in 14 iulie, masa rotunda “Melanomul, incotro? Politici de sanatate adecvate pentru diagnosticare precoce si sansa la o viata activa pentru bolnavii cu melanom avansat”, eveniment care a marcat infiintarea grupului de lucru care va elabora un plan de masuri in sensul reducerii incidentei cancerului de piele si facilitarii accesului la tratament pentru pacientii diagnosticati cu aceasta boala. Acest plan va fi inaintat, in toamna, autoritatilor din Sanatate.

Campanii de informare si constientizare asupra pericolelor cancerului de piele si mesaje de interes general la TV, un program national de screening pentru populatia generala, care sa includa medicul de familie, medicul dermatolog si medicul oncolog, precum si acces la tratament pentru pacientii cu melanom metastatic au fost doar cateva dintre nevoile actuale enuntate de participantii la masa rotunda.

La eveniment au participat si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Organizatiei Mondiale a Sanatatii (reprezentanta OMS in Romania) si membrii ai societatii civile.