Comunicat: Grupul de Vaccinologie al SNMF lansează Programul Online de Recuperare a Vaccinării în România

2017-06-12

comunicate

Programul de Recuperare a Vaccinării în România este un program de întindere națională, care cuprinde:

  • Cursuri online de recuperare a vaccinării pentru medicii vaccinatori, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București. Cursurile se vor desfășura pe platforma de instruire online Formaremedicala.ro, ca suport pentru desele modificări ale schemelor de vaccinare datorate schimbarilor PNI sau crizei de aprovizionare cu vaccinuri
  • Cursuri online pentru asistentele medicale, pe platforma de instruire online Eduasistent.ro
  • Curs online pentru comunicarea în vaccinare pentru medicii vaccinatori și pentru asistentele medicale
  • Sesiuni itinerante de instruire a medicilor de familie privind metode practice de personalizare a schemelor de recuperare vaccinală
  • Informări dedicate pacienților într-un limbaj accesibil, pe portalul Edumedical.ro
  • Campanie social-media de informare privind posibilități de recuperare a schemelor de vaccinare, inclusiv pentru vaccinuri opționale

Acoperirea vaccinală în România a avut de suferit grav și ca urmare a întreruperilor frecvente în aprovizionarea cu vaccinuri, situație care a condus la întârzieri mari sau chiar la abandonarea schemei de vaccinare recomandate pentru mulți dintre copiii din țara noastră.Unul din efectele imediate al scăderii acoperirii vaccinale îl reprezintă cea mai gravă epidemie de rujeolă din ultimii ani în România.

Programul își propune:

  • Creșterea competențelor medicilor de familie, a altor medici vaccinatori, dar și a asistenților medicali în vederea construirii unei scheme de vaccinare eficiente și a recuperării schemei recomandate prin Planul Naţional de Imunizare curent;
  • Dezvoltarea de abilități pentru comunicarea cu părinţii pentru a facilita accesul la o prevenție adecvată pentru copii;
  • O informare actualizată asupra situației vaccinale curente, puternic afectată de întreruperile în aprovizionarea cu vaccinuri, traficul transfrontalier și proliferarea unor mesaje antivaccinare fără fundament științific.

Acest program întregește Planul Educațional pe Vaccinare oferit gratuit medicilor de familie şi altor medici vaccinatori pe platforma FormareMedicala.ro a Societății Naționale de Medicina Familiei, spațiu generos de informație. Ne mândrim cu această modalitate modernă de învățare și cu numărul de peste 1500 de absolvenți ai cursurilor online creditate EMC. În plus, mai bine de 3500 de medici au parcurs studiile de caz interactive pe teme de vaccinare de pe platformă” a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte SNMF.

În contextul recentelor modificări în structura PNI se impune un constant proces de instruire/reinstruire pentru medicii vaccinatori. Acest proces de educaţie continuă nu este numai un deziderat profesional,dar este în acelaşi timp una din cele mai clamate solicitări ale pacienţilor/părinţilor români,care îşi doresc medici la curent cu ultimele actualităţi. Nevoia de instruire medicală a devenit recent din ce în ce mai uşor de realizat, mai accesibilă. O soluţie ideală o reprezintă platformele educaţionale on-line. Programele de educație online disponibile pe platforma FormareMedicala.ro sunt o referință importantă pentru colegii noştri”, precizează Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, co-autorul cursului de Recuperarea vaccinărilor, și al cursului de comunicare în procesul de vaccinare, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Dr. Alessandrescu-Rusescu”.

Ne confruntăm astăzi cu o situaţie fără precedent în România. Lipsa îndelungată a vaccinurilor din schema de rutină ne-a pus în situaţii complicate, în care să gândim scheme personalizate de recuperare a vaccinărilor pentru pacienţii noştri, adaptate la fiecare caz în parte. Este extrem de frustrant ca, după ce am investit enorm în comunicarea cu pacienţii, iar mișcarea antivaccinală are un impact din ce în ce mai scăzut, să întâlnim piedici noi în atingerea unei acoperiri vaccinale corecte la nivelul țării. Aprovizionarea cu vaccinuri până la cabinetul medicului vaccinator trebuie să fie asigurată constant, fără pauze, într-un flux continuu și pe bază de proceduri strict reglementate, siguranța pacienților fiind obiectivul cel mai important. Suferința cronică a medicinii primare din România include și suferința medicinii preventive, al cărei pion principal, medicul de familie, este principalul vaccinator astăzi în România” a subliniat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreședinte SNMF, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF și autorul principal al cursurilor de recuperarea vaccinărilor și comunicare în procesul de vaccinare.

Epidemia gravă de rujeolă cu care ne confruntăm este o expresie a acoperirii vaccinale deficitare de la noi din țară. Facem eforturi deosebite împreuna cu colegii noștri epidemiologi, pediatri, infecționiști, microbiologi, specialiști în sănătate publică, pentru a stăpâni această situație care a adus în lumină multe deficiențe ale sistemului. Vom fi în continuare alături de părinţii care au nevoie de o comunicare susținută în vederea formării unei opinii argumentate privind vaccinarea.”– Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Lucru Vaccinologie al SNMF.

Despre Societatea Națională de Medicina Familiei
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
Setul de acțiuni educative online propuse în cadrul Programului cuprinde cursuri și studii de caz interactive. Grupul de Vaccinologie al SNMF este responsabil pentru implementarea acestui program ce prevede instrumente adresate medicilor, asistenților medicali și pacienților și desfășoară acțiuni în parteneriat cu asociațiile medicale și ale pacienților.

Despre FormareMedicală.ro
FormareMedicala.ro este un portal de informare și educație medicală continuă pentru medici, cu peste 30 de cursuri online gratuite, 12500 de medici înregistraţi și 18.000 de absolvenți ai cursurilor.

Despre EduMedical.ro
EduMedical.ro este un portal de informare pentru pacienți dezvoltat sub egida SNMF cu un trafic lunar de 80.000+ de vizitatori unici. Sunt înregistrate peste 3000 de comentarii pe teme de vaccinare care arată preocuparea reală a părinților de a-și forma o opinie corectă cu privire la vaccinare pe baza argumentelor științifice oferite de medici.

Despre Eduasistent.ro
Eduasistent.ro este un portal de Educatie Medicala Continua pentru Asistenti Generalisti, Asistenti Specialisti si Moase dezvoltat de asociatia Acces la Sanatate, sub egida Ordinul Asistentilor Medicali – Bucuresti..  Aici sunt puse la dispozitia membrilor Ordinului Asistentilor Medicali Bucuresti cusuri online creditate EMC, informatii premium, stiri si noutati din domeniu.

Attachment Size
GL Vaccinologie lanseaza Programul Online de Recuperare a Vaccinarii in Romania.pdf 1.61 MB