Comunicat de presă – 14 iunie – Ziua donatorului de sânge

2017-06-14

comunicate

Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge şi Societatea Naţională de Medicina Familiei lansează o campanie de informare cu privire la donarea de sânge în România

Organizația Mondială a Sănătății arată că doar 62 de țări reușesc să își asigure integral resursele de sânge necesare din donări voluntare (neplătite) de sânge, iar 34 de țări încă depind în proporție covârșitoare de donările plătite sau cele intrafamiliale.

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS), în colaborare cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) lansează o nouă campanie de informare asupra importanţei donării de sânge în România, pe fondul scăderii numărului de donatori recurenţi din ultimele 6 luni.

În România, populația nu este încă suficient informată asupra necesității de a dona,”declară Aimee Bugner, preşedintele Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge. “În general, oamenii nu cunosc cât sânge este necesar pentru o intervenţie chirurgicală, cât sânge cere un spital și cât se recoltează în fiecare zi. Ne confruntăm în prezent cu o lipsă acută de sânge în spitale, ceea ce periclitează în bună măsură viața pacienților critici. De aceea, considerăm că reluarea apelurilor pentru donarea de sânge trebuie să facă parte dintre prioritățile profesioniștilor din sănătate.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) lansează o campanie de informare  şi promovare a donării de sânge împreună cu Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS).

Campania cuprinde afișe de informare şi mobilizare a pacienților care apelează la medicii de familie, precum și informații distribuite online către personalul medical și către pacienți.

Medicii de familie, primii cu care pacienții din România vin în contact pentru orice problemă medicală sau pentru orice consultație preventivă, sunt cei care pot consilia direct pacienții pentru donarea de sânge. Ne bucurăm să ne alăturîm acestei campanii!” Dr. Rodica Tănăsescu, președinte SNMF.Afișele de informare vor fi prezente în holurile cabinetelor medicilor de familie din toată ţara. În plus, medicii și asistentele vor explica pacienților despre importanța donării, despre lipsa riscurilor și despre care sunt beneficiile pentru sănătate. SNMF își va informa membri pe căile de comunicare deja cunoscute și va aduce la cunoștința publicului larg informații legate de donarea de sânge.

Pentru mai multe detalii:

fdbs@doneazasange.ro

office@snmf.ro

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) 
este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS)
Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, activă din 1996, ce a căpătat personalitate juridică în anul 2000, în acelaşi an fiind acceptată în FIODS (Federaţia Internaţională a Organizaţiilor Donatorilor De Sânge). Obiectivul FDBS este îmbunătăţirea percepţiei publice asupra donării de sânge, prin creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra crizei actuale de sânge şi promovarea noţiunilor de benevolat şi donare neremunerată.

Attachment Size
Comunicat_de_presa_14_iunie_Ziua_donatorului_de_sange.pdf 1.42 MB