Fumatul activ, dar și cel pasiv ucid deopotrivă. Solicităm clasei politice responsabilitate maximă. Nu schimbați legea fumatului, una dintre puținele măsuri de prevenție care și-au dovedit utilitatea!
Consumul de tutun este pe primul loc în categoria cauzelor de deces prematur, datorită numărului mare de boli provocate sau favorizate de fumat. În cifre, acest lucru se traduce, la nivel mondial, prin aproximativ șase milioane de decese pe an.
Organizația Națiunilor Unite a adoptat, în 2011, o declarație politică prin care statele membre s-au angajat să se implice în prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, astfel încât decesele premature provocate de acestea să scadă cu 25% până în anul 2025 (“25X25”). Unul din cei nouă factori de risc vizați îl reprezintă fumatul, a cărui prevalență se dorește a fi redusă cu 30%. Politicile de control al consumului de tutun s-au dovedit a fi eficiente, inclusiv în România unde, eforturile conjugate ale societăților medicale, asociațiilor de pacienți, organizațiilor de protejare a drepturilor copiilor și tinerilor, precum și ale factorilor decizionali s-au concretizat în adoptarea Legii nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun.
Legislația privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost, conform datelor, una din cele mai bine primite politici publice la nivelul populației generale, cu un nivel de susținere între 72% și 84% înainte de adoptare și 80% după aceea (incluzând un nivel de susitnere de 63% în rândul fumătorilor!).Societatea Națională de Medicina Familei își exprimă speranța că factorii decizionali își vor respecta promisiunile făcute, astfel încât prin întărirea politicilor de control eficient al consumului de tutun să se obțină eliberarea generațiilor viitoare de povara adusă de bolile asociate acestuia.
Scrisoare deschisă în atenția Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților – Parlamentul României