Comunicat de presă – Recomandare pentru vaccinarea antigripală

2017-10-17

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei dorește să informeze medicii, pacienții dar și autoritățile că, în conformitate cu recomandările internaționale, este momentul cel mai potrivit de a începe vaccinarea antigripală.

Gripa este o boală care poate evolua clinic de la forme medii la severe, caracteristică fiind alterarea stării generale și contagiozitatea crescută reprezentând o cauză semnificativă de morbiditate şi mortalitate. Ea apare la nivel global afectând anual 10-15% din populaţie. Cu toate că se răspândește rapid în rândul copiilor, adolescenţilor şi adulţilor tineri, numărul cel mai mare de decese apare la vârstnici. Cea mai eficientă măsură de a preveni apariţia gripei dar mai ales de a preveni decesele, o reprezintă vaccinarea anuală, aceasta contribuind la reducerea numărului de cazuri în populaţie, la reducerea incidenţei complicaţiilor severe precum şi a deceselor. Vaccinul gripal este folosit de peste 60 de ani, iar eficacitatea acestuia este variabilă, corespondența antigenică (tulpina virală gripală circulantă şi cea din compoziţia vaccinului) fiind unul dintre factorii care se corelează direct proporţional. Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de limitare a răspândirii gripei și de a preveni decesele.

Până de curând, În România a fost disponibil doar vaccinul gripal trivalent care conţine două tulpini ale virusului de tip A (H1N1 şi H3N2) şi o tulpină aparţinând uneia dintre liniile antigenice ale virusului gripal de tip B. Tulpinile aparţinând virusului gripal de tip B reprezintă în medie 23% dintre tulpinile virale gripale circulante.

Există două linii antigenice ale virusului de tip B (Yamagata şi Victoria) care circulă concomitent în populaţie, una dintre linii antigenice fiind în mod normal dominantă. Protecția încrucişată între cele două linii antigenice este foarte mult limitată, ceea ce poate duce la o reducere a eficacității vaccinului în cazul absenței corespondenței dintre tulpinile din liniile antigenice ale virusului de tip B prezente în vaccin faţă de cele circulante. Acest fapt se traduce prin o scădere mai redusă a  numărului spitalizărilor şi al deceselor determinate de gripă la nivelul populaţiei alături de o influențare majoră a poverii bolii din punct de vedere socioeconomic. În baza datelor obţinute la nivel global şi european, este evident faptul că prevalenţa virusurilor de tip B variază semnificativ de la un sezon la altul și de la o regiune la alta, fiind dificilă prezicerea liniei antigenice tip B care va circula predominant în fiecare sezon.

Apariția vaccinului gripal tetravalent reprezintă o evoluție naturală a vaccinului gripal în concordanţă cu provocările generate de evoluţia virusurilor gripale, similară cu trecerea în anul 1977 de la vaccinul gripal bivalent la cel trivalent. Recomandările actuale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) propun includerea tulpinilor din ambele linii antigenice ale virusului de tip B în cadrul unui vaccin gripal tetravalent. Vaccinul gripal tetravalent, autorizat pentru prima dată în anul 2013, poate îmbunătăţii protecţia împotriva virusurilor gripale circulante, ceea ce poate creşte eficacitatea vaccinării antigripale. Centrul European de Prevenție a Bolilor (ECDC) se așteaptă ca vaccinul gripal tetravalent să înlocuiască vaccinul gripal tetravalent.

Din acest motiv,  Societatea Națională de Medicina Familiei atrage atenția că este momentul cel mai potrivit pentru ca vaccinarea antigripală să înceapă. În același timp, recomandă populației și medicilor să ia în considerare și utilizarea vaccinului gripal tetravalent, datorită unei acoperiri lărgite faţă de tulpinile gripale circulante. Vaccinul gripal tetravalent poate să crească eficacitatea vaccinării antigripale şi să întărească încrederea medicilor, farmaciştilor şi a publicului larg în vaccinarea antigripală.
În acest sezon sunt disponibile în România atât vaccinul gripal trivalent cât și vaccinul gripal tetravalent, ambele vaccinuri se recomandă a fi folosite până la efectuarea unei tranziţii complete către cel tetravalent, cu mențiunea că vaccinul care asigură  simultan protecţie împotriva tulpinilor virale B aparţinând celor două linii antigenice este cel tetravalent.

Societatea Națională de Medicina Familiei pune la dispoziția tuturor medicilor indiferent de specialitate, un curs online gratuit despre gripă, creditat de Colegiul Medicilor din România cu 10 puncte de Educație Medicală Continuă, disponibil pe site-ul formaremedicală.ro

Biroul de presă SNMF