Societatea Națională de Medicina Familiei susține campania „Protejează-i aripile!

2017-10-30

stiri

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) se alătură luptei împotriva cancerului de col uterin și susține campania „Protejează-i aripile!”Dragi colegi,

De curând, Societatea Națională de Medicina Familiei s-a alăturat unui amplu demers de informare a femeilor din România cu privire la importanța profilaxiei cancerului de col uterin.
Campania ”Protejează-i aripile!” are ca obiectiv creșterea prevenției împotriva cancerului de col uterin și a bolilor provocate de infecția cu HPV în România și a fost demarată la începutul acestui an de MSD România în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică.
Bolile provocate de infecția cu HPV reprezintă o povară pentru sistemul de sănătate publică din România.
În fiecare an, în România sunt diagnosticate 4343 de cazuri noi cancer col uterin, iar 1909  femei pierd în fiecare an lupta cu această boală 1.

Suntem pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în privința incidenței acestei boli (de 3 ori mai mare decât cea a UE), cât și a mortalității prin cancer de col uterin (14,2 la 100.000 femei). Acest lucru reprezintă o mortalitate de 20 de ori mai mare decât a Islandei, de 4 ori mai ridicată decât cea a Uniunii Europene și de 2 ori mai mare decât cea a unor țări precum Macedonia, Belarus sau Ucraina. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România și principala cauză pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani2. În plus, se estimează că anual sunt diagnosticate în țara noastră 331 cazuri noi de cancer vulvar, 78 de cazuri de cancer vaginal, 76 de cazuri de cancer anal la femei și 77 la bărbați, 130 de cazuri de cancer penian, 388 de cazuri de cancer orofaringian la femei și 3716 la bărbați2.

În acest context îngrijorător, Societatea Națională de Medicina Familiei a decis să participe la campania ”Protejează-i aripile!” pentru a susține efortul de informare a femeilor din România cu privire la metodele de profilaxie primară (prin vaccinare) și secundară (prin screening) împotriva cancerului de col uterin și a celorlalte boli provocate de infecția cu HPV.
Atât programele de screening, cât și vaccinarea HPV sunt măsuri sunt măsuri de profilaxie cu o valoare medicală de necontestat!

Alături de prevenția prin screening, ghidurile europene și internaționale3 recomandă introducerea vaccinării HPV ca metodă de profilaxie primară, în contextul în care există nenumărate exemple de țări care au introdus această metodă de prevenție în Programele Naționale de Imunizare unde înregistrează deja rezultate remarcabile. Astfel, în Australia, prevalența genotipurilor HPV 6, 11, 16 și 18 în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani a fost redusă de 4 ori, prin introducerea vaccinării în programul național de imunizare (de la 28,7% la 6,7% prevalență). În SUA, un declin clar, de 56%, al infecțiilor HPV cu genotipurile prevenibile prin vaccinare, a fost înregistrat la tinerele cu vârsta între 14 și 19 ani ce au fost vaccinate în intervalul 2003-2006, cât și 2007-20104. În Danemarca, un studiu de cohortă ce a analizat datele din registrele naționale referitoare la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 a remarcat că cele care au primit vaccinul HPV au avut un risc de a dezvolta leziuni precanceroase (”atypia”) mai scăzut cu 60% față de cele nevaccinate, iar riscul de a fi diagnosticate cu CIN2/3 sau CIN3 a scăzut cu 80%5.

În acest context, femeile din România au nevoie de implicarea noastră, a medicilor de familie, pentru informarea corectă cu privire la metodele de prevenție disponibile. Dorind să vă oferim tot sprijinul nostru, am dezvoltat o serie de materiale informative pentru pacienți care vor ajunge în curând în cabinetele dumneavoastră. Pornind de la argumente științifice, aceste materiale au rolul de a explica pe înțelesul tuturor, , ce înseamnă cancerul de col uterin, infecția cu HPV, care sunt factorii de risc și, cel mai important, care sunt metodele de profilaxie împotriva acestei boli. De asemenea, în perioada următoare, vom pregăti o serie de materiale în format electronic menite să vă ofere asistență și ghidaj în comunicarea cu pacienții cu privire la prevenția bolilor provocate de infecția cu HPV.

Susținând rolul esențial al proxilaxiei prin vaccinare, credem că orice părinte trebuie să fie informat cu privire la posibilitatea de a-și proteja copilul, în viitor, de boli extrem de grave precum cancerul de col uterin sau celelalte boli provocate de infecția cu HPV. De aceea, sperăm că materialele pe care le veți
primi vă vor fi de ajutor pentru a transmite acest mesaj important al profilaxiei cancerului de col uterin și a celorlalte boli prevenibile prin vaccinare, către femeile și mamele din România.
Ne dorm să ne fiți alături în acest demers și împreună, să reușim să aducem o contribuție reală în scăderea incidenței acestor boli în România!

Vicepreședinte SNMF
Dr. Sandra Alexiu


1 Bruni L, et al., ”ICO Information Centre on HPV and Cancer (HPV Information Centre). Human Papillomavirus and Related Diseases in Romania”. Summary Report 2016-02-26. Data Accesarii: August 2017
2 Hartwig et al. Infectious Agents and Cancer (2017) 12:19 + ANNEX 1 Data Accesarii: August 2017
3 Lawrence von Karsa et al., European guidelines for quality assurance in cervical cancer screening, Second edition – Supplements, Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2015 Data Accesarii: August 2017
4 Bonanni, Paolo et al. “Human Papilloma Virus Vaccination: Impact and Recommendations across the World.” Therapeutic Advances in Vaccines 3.1, (2015): 3–12
5 Baldur-Felskov B et al. J Natl Cancer Inst. 2014;106:djt460
Attachment Size
SCRISOARE SNMF -MEDICI.pdf 755.41 KB