O delegaţie a Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) şi Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a avut întâlniri în acest început de săptămână atât ieri, 11 decembrie, la sediul Ministerului Sănătății cu Ministrul Sănătăţii, domnul Florian Bodog, cât şi astăzi, la sediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu conducerea acesteia, în cadrul primei sesiuni de consultări în calendarul publicat pe pagina de transparență decizională a CNAS, pentru proiectul de contract-cadru 2018-2019.
La Ministerul Sănătății am sumarizat stadiul discuțiilor și faptul că s-a avansat extrem de puţin în rezolvarea solicitărilor medicilor de familie. Am adus la cunoştinţa ministrului că până în acest moment nu s-a pus în practică modificarea de tarif decisă la nivelul Centrelor de permanență, precum şi faptul că este nevoie de o modificare a PNI legat de activitatea de vaccinare. Reprezentanţii noştri au depus la Ministrul Sănătăţii un document legat de modificările legislative solicitate de organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie.
De asemenea, am solicitat din nou consilierului Prim-ministrului, dl Florian Popa, o nouă întâlnire cu Prim-ministrul României, pentru clarificări în ceea ce priveşte stadiul rezolvării revendicărilor noastre.
La CNAS, SNMF şi FNPMF au depus în termenul prevăzut de legea transparenței decizionale un document privind amendamentele la proiectul de Contract-cadru. În această dimineaţă a avut loc o primă sesiune de consultări, în care s-au discutat amendamentele propuse de noi încă de la întâlnirea anterioară, din perioada 20 – 23 noiembrie, amendamente care NU au fost preluate în proiectul postat în transparenţă. Delegaţia medicilor de familie a argumentat fiecare amendament şi a solicitat din nou modificări ale sistemelor informatice care să flexibilizeze şi să fluidizeze actul medical în favoarea pacienţilor noştri și să nu mai permită penalităţi la nivelul cabinetelor, respectiv anunţarea imediată a indisponibilităţii PIAS şi posibilitatea lucrului offline, asumarea calităţii şi categoriei de asigurat de către CNAS, precum şi alte elemente legate de alertarea în sistem la prescrierea medicamentelor pentru care există anumite reguli (restricţii, protocoale etc).
Timpul extrem de scurt alocat astăzi problemelor asistenței medicale primare a făcut imposibilă discutarea tuturor amendamentelor noastre la proiectul de contract-cadru. Apreciem că au fost astfel atinse doar o mică parte din elementele care au făcut obiectul revendicărilor noastre, respectiv câteva elemente din contract, însă obiectivele majore nu au fost atinse. Nu avem încă, până în acest moment, rezolvări pentru debirocratizarea concretă şi masivă în sistemul de sănătate, dreptul la vacanţă al medicilor şi alternative pentru continuitatea actului medical, finanţarea corectă a asistenţei medicale primare cu menţionarea procentului din FNUASS acordat AMP menţionat expres în contract.
O nouă sesiune de consultări pe marginea contractului-cadru va avea loc luni, 18 decembrie la ora 11 la sediul CNAS.
În aceste zile decidem la nivel teritorial care este conduita membrilor noştri în situaţia în care revendicările noastre nu vor fi rezolvate în mod favorabil.
Biroul de presă al SNMF