Punct de vedere asupra Raportului Corpului de Control al Prim-Ministrului

2018-02-26

comunicate

Ca urmare a apariției în presă a unor concluzii desprinse din raportul corpului de control al guvernului, legat de existența unor legături între vaccinarea copiilor internați cu SHU și apariția acestei patologii, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) dorește să facă următoarele precizări:

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire a bolilor, salvând anual de la moarte între 2 și 3 milioane de persoane la nivel mondial.

SNMF a luat act cu surprindere despre conținutul raportului corpului de control al guvernului transmis către presă în data de 25.05.2016 în care sunt cuprinse afirmații legate de antecedentele personale ale copiilor care au suferit de Sindrom hemolitic uremic (SHU). Aceste date au avut ca efect inducerea în opinia publică a unor suspiciuni legate de vaccinare, pornite de la afirmații din raport, care nu au suport științific.

În acest raport se identifică probleme administrative, dar și cu caracter medical. În urma analizei experților societății noastre considerăm că membrii corpului de control au emis sugestii cu caracter medical fără consultarea profesioniștilor din domeniu.

Spre exemplu, sunt emise opinii legate de numărul de episoade ale unor afecțiuni specifice acestor vârste cu caracter individual, generalizând eronat opinia cum că toți copii ar fi avut “o imunitate scăzută a organismului….” și sugerând că acești copii nu ar fi trebuit vaccinați, ceea nu corespunde recomandărilor experților în vaccinare.

SNMF salută reacțiile rapide ale Ministerului Sănătății și ANMDM, după aparițiile din presă.

SNMF, prin Grupul de Vaccinologie, grup de lucru alcătuit din medici de familie experți în vaccinare, asigură corpul profesional precum și părinții îngrijorați că vaccinarea reprezintă un beneficiu imens și nu o măsură care să dăuneze  starii de sănătate a copiilor.
Vom pune în scurt timp la dispoziția publicului un punct de vedere extins asupra raportului Corpului de Control.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Grupul de Vaccinologie este unul din Grupurile de lucru ale SNMF și a luat ființă în anul 2012. 
Include experți în activitatea de vaccinare, medici de familie formatori. GV organizează acțiuni de educație medicală pentru medicii de familie, dar și campanii de conștientizare privind importanța vaccinării, sesiuni dedicate profesioniștilor din sănătate, activități internaționale pe tematica de expertiză a acestuia. Activitatea GV-SNMF poate fi urmărită atât pe pagina SNMF cât și pe pagina proprie de web. În plus, activitatea GV-SNMF se reflectă și în paginile de informații pentru pacienți disponibile atât pe platforma Online a SNMF, cât și pe Portalul dedicat pacienților.

Biroul de presă al SNMF