Comunicat de presă: Săptămâna Europeană a Vaccinării

2018-04-23

comunicate

23 aprilie 2018, București

În perioada 23-29 aprilie 2018 sub coordonarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Europa și în întreaga lume se organizează activități care să evidențieze rolul și importanța vaccinării în salvarea de vieți cu ocazia Săptămânii Internaționale/Europene a Vaccinării (SEV).

Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) se alătură și în acest an eforturilor depuse de organismele internaționale și atrage atenția că interesul superior al copilului la sănătate nu poate fi subordonat nici unui alt drept sau interes al unei alte persoane, private sau publice.

Este dramatic și de neacceptat ca într-o societate modernă să moară copii dar și adulți prin boli foarte ușor prevenibile prin vaccinare. OMS estimează că în fiecare an, prin vaccinare, sunt evitate între 2 și 3 milioane de decese și alte 1,5 milioane ar putea fi prevenite dacă acoperirea vaccinală s-ar îmbunătății.

Doar în anul 2017, în Europa au fost raportate 14.600 cazuri de îmbolnăviri prin rujeolă. Cele mai multe cazuri au provenit din România (5 608 cazuri – 38%), Italia (5 098 cazuri – 35%), Grecia (967 cazuri – 7%) și Germania (929 cazuri – 6%). În opinia noastră, este absolut inacceptabil că în acest context, tot la nivel european, au decedat 37 de persoane prin rujeolă din care 26 provin din România.

Dealtfel, această epidemie care a început în anul 2016, a produs în țara noastră pînă la data de 20.04.2018 un număr de 12368 îmbolnăviri prin rujeolă soldate cu 49 de decese.

Și în ultimul sezon gripal, România a confirmat cu laboratorul un număr de 1734 cazuri de gripă care au avut drept consecință pierderea a 124 de vieți, vieți care puteau fi salvate prin vaccinare.

SNMF consideră că prin vaccinare și o atitudine preventivă și responsabilă legată de propria sănătate putem evita tragedii. Facem apel la corpul profesional, autorități guvernamentale și legislative să își intensifice eforturile pentru a împiedica pierderi de vieți, absolut inutil, datorate unor boli foarte ușor prevenibile prin vaccinare.
Considerăm că România nu își permite ca demersurile legislative de a reglementa acest domeniu să fie încetinite și atragem atenția că acest fapt poate duce în viitor la apariția altor îmbolnăviri care pot fi evitate și care se pot solda cu pierderi de vieți!

SNMF și Grupul de Vaccinologie subliniază că vaccinarea este o responsabilitate personală dar și socială, fiind cea mai de succes și cost-eficientă intervenție pentru păstrarea sănătății populației.

Președinte
Dina Mergeani

Descarca Comunicat_de_presa_SEV_2018.pdf