Comunicat: Nefuncționarea sistemului informatic, o „glumă”(nereușită), care se repetă prea des!

2018-06-22

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), organizație națională reprezentativă a medicilor de familie din România, atrage atenția public și informează populația că problemele generate de disfunctionalitățile Platformei Informatice de Asigurări de Sănătate (PIAS) care aparține  Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au reapărut în ultimele trei zile. De altfel, toată luna mai și începutul lunii iunie au fost marcate de perioade în care una, sau mai multe componente ale sistemului informatic nu au funcționat optim.

Problemele cu care se confruntă întregul sistem medical public din România sunt:

  1. Nu se pot valida consultațiile efectuate, ceea ce implică neplata serviciilor, dar și riscul unor imputări ulterioare pentru rețetele eliberate.
  2. Nu se pot genera serii de rețete, astfel încât, o parte dintre colegi nu au putut oferi pacienților lor prescripțiile necesare.
  3. Nu se poate verifica calitatea de asigurat sau câte medicamente a primit un pacient de la alți medici prescriptori.
  4. Înregistrarea noilor semnături digitale se face cu mare dificultate sau deloc.

Acest fapt generează întârzieri în fluxul consultațiilor pentru medicii din toată țara, precum și imposibilitatea eliberării documentelor necesare bolnavilor. Aceste lucruri generează cozi, timp de așteptare prelungit, nemulțumiri firești ale pacienților și medicilor deopotrivă.

Perioada de nefuncționare nu a fost anunțată în timp util pe site-ul CNAS în conformitate cu reglementările legale astfel încât sunt servicii medicale care nu vor fi validate.

Solicităm CNAS să își asume urgent nefuncționarea PIAS, validarea serviciilor efectuate pentru a putea fi decontate și rezolvarea cât mai rapidă a disfuncționalităților astfel încât medicii și pacienții să nu aibă de suferit.  Pentru că astfel de disfuncționalități apar periodic, solicităm CNAS să precizeze care sunt demersurile pe care le va lua pentru a evita astfel de situații.

Solicităm respect pentru bolnavi și pentru medici deopotrivă. Aceste disfunctionalități inacceptabile se întâmplă tot mai des. Considerăm că este nevoie de reconstrucția acestui sistem informatic necesar, dar inutilizabil în forma actuală.

Este nevoie de o abordare constructivă, realistă și responsabilă a decidenților CNAS.

Căderea sistemelor informatice ale CNAS poate paraliza întregul sistem medical din România.

Pentru orice neplăceri survenite în acest sens, pacienții sunt rugați să se adreseze CNAS (info@casan.ro).

 

Biroul executiv al SNMF

 

Descarcati comunicatul in format PDF aici.