Comunicat: Centrele de permanență reprezintă o șansă la viață a pacienților

2018-06-27

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă cu privire la informațiile din spațiul public privind intenția autorităţilor de a închide centrele de permanență.

Aceste centre reprezintă de multe ori șansa pacienților la viață.

În prezent funcționează la nivel național un număr de 352 centre.

Marea lor majoritate funcționează în zonele rurale sau izolate precum și zone urbane (în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate).

Centrele de permanență sunt unități medicale care asigură continuitatea acordării serviciilor medicale de asistență medicală primară pacienților cu afecțiuni acute, subacute, acutizările bolilor cronice și urgențele. În cazul urgențelor care nu pot fi rezolvate la nivelul centrului de permanență (urgențe cod galben sau roșu) se asigură primul ajutor, stabilizarea și temporizarea în vederea transferului pacientului prin serviciul de ambulanță către unitățile de primiri urgențe.

Creșterea finanţării centrelor era absolut necesară, în condițiile în care este prima majorare a tarifelor din anul 2011. Apreciem faptul că Ministerul Sănătății s-a preocupat de identificarea de resurse pentru completarea finanțării chiar dacă cuantumul acesteia nu este la nivelul salarizării din sistemul public valabil după 1 martie 2018.

În opinia noastră adresabilitatea crescută la unitățile de primiri urgențe are alte cauze, absolut independente de modul de funcționare a centrelor de permanență. Posibile cauze ar putea fi inegalitatea distribuirii de resurse și inaccesibilitatea investigațiilor imagistice și de laborator, în marea majoritate a timpului și pentru o mare parte dintre pacienți, inclusiv a persoanele neasigurate, în sistemul public de asigurări de sănătate.

Asigurarea continuității serviciilor medicale pacienților din zone rurale, izolate sau din zone urbane cu acces dificil la UPU, reprezintă un drept al pacienților. Aceste centre asigură accesul la servicii medicale în mod echitabil tuturor cetățenilor țării. Funcționarea centrelor de permanență trebuie sprijinită prin dotare și finanțare corespunzătoare, pentru a putea să asigure o paletă cât mai largă de servicii.

SNMF consideră că închiderea centrelor de permanență fără o evaluare bazată pe criterii adaptate contextului local reprezintă o încălcare a dreptului la sănătate a unor largi mase de pacienți. Înainte de a lua o astfel de decizie este absolut necesară o evaluare a întregului sistem de sănătate pentru a evita funcționarea inegală a acestuia.

 

Președinte SNMF

Dina Mergeani

 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, apolitică, independentă de instituţiile publice de stat şi/sau private române, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi municipiul Bucureşti. SNMF are ca scop crearea şi dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, ştiinţific, legislativ, juridic precum și de a susține interesele economice ale medicilor de familie din România.

Descarca comunicat in format PDF.