Comunicat de presă – Susținem campania ”Inițiativă pentru viitor”, demarată de COPAC

2019-04-24

comunicate

București, 24 aprilie 2019

            Societatea Română de Epidemiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei și Asociația Română de Sănătate Publică și Management Sanitar își exprimă îngrijorarea privind scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani, sub limita de 95% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Numărul semnificativ crescut de cazuri de rujeolă înregistrate în perioada 2016-2019 (16552, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, dintre care 62 de decese) demonstrează că este nevoie de adoptarea unor măsuri, printre care și cele de creștere a nivelului de informare și educare a populației pe acest subiect.

Din acest considerent, ne alăturăm și susținem campania ”Inițiativă pentru viitor” și credem că împreună cu societatea civilă, reprezentată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, putem acorda sprijinul necesar tuturor, populație, medici, decidenți.

”Ca părinți, avem o datorie morală față de copiii noștri să îi protejăm. Ca societate, ca profesioniști avem obligația să protejăm toate persoanele susceptibile din comunitate față de boli care pot fi evitate prin vaccinare, să protejăm generațiile viitoare de riscuri inutile și de vieți pierdute prin decese evitabile. Ne dorim ca împreună cu reprezentanții pacienților să facem pași concreți pentru vaccinarea pe tot parcursul vieții”, a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei a precizat că este foarte important că majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, potrivit unui studiu realizat recent de SNMF. ”Împreună, profesioniști și pacienți trebuie să ne adresăm celor care nu sunt pe deplin convinși de beneficiile vaccinării cu argumente științifice, logice și coerente. Pe de altă parte, există mereu problema discontinuității în aprovizionarea cu vaccinuri. Dacă pacientul vine la mine ca medic de familie și îmi solicită să se vaccineze și eu nu am vaccinul, e foarte posibil să plece și să nu mai revină”, a precizat președintele SNMF.

”Vaccinarea este o premiză cheie pentru asigurarea dreptului fundamental la protecția sănătății. De aceea, este foarte necesar ca societatea, prin toți reprezentanții săi – politicieni, profesioniști, reprezentanți ai societății civile, să își coalizeze eforturile pentru facilitarea accesului la vaccinare, inclusiv prin ceșterea încrederii populației în vaccinare și prin conștientizarea asupra riscurilor nevaccinării, acesta fiind, de fapt scopul inițiativei noastre”, a concluzionat conf. Dr. Florentina Furtunescu, vicepreședinte Asociației Române de Sănătate Publică și Management Sanitar.