MEDICINA DE FAMILIE ESTE O SPECIALITATE DE SINE STĂTĂTOARE, NECONVERTIBILĂ

2019-10-25

comunicate documente de pozitie

Poziția Societății Naționale de Medicina Familiei față de schimbările legislative propuse prin Legea Rezidențiatului

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finantarea rezidențiatului (L477/2019) aduce o modificare radicală în profesia medicală si pune in pericol starea de sănătate a populației, iar medicii de familie sunt deopotrivă indignați și îngrijorați de modificările propuse.

Practic, o prevedere a proiectului legislativ va permite medicilor de alte specialități să devină medici de familie printr-o METODĂ CARE NU ASIGURĂ PREGĂTIRE INTEGRALĂ, după efectuarea unui stagiu de 6 luni în unități sanitare acreditate pentru pregătirea în rezidențiatul de medicină de familie și FĂRĂ SUSȚINEREA EXAMENULUI de medic specialist organizat de Ministerul Sănătății.

În condițiile în care starea de sănătate a populației generale reprezintă o preocupare declarată a autorităților, dorindu-se organizarea unor servicii medicale de calitate centrate pe pacient și asigurarea accesului la servici medicale de calitate tuturor pacientilor, indiferent de vârstă, SNMF, în numele medicilor de familie din întreaga țară, atrage atenția decidenților că medicina de familie trebuie să rămână o specialitate de sine stătătoare tratată cu aceeași importanță ca și celelalte specialități medicale și nu o zonă de refugiu pentru medici reconvertiți profesional.

Argumentele pentru care medicii de familie solicită ferm anularea acestei prevederi din legea care reglementează rezidențiatul și pledează pentru menținerea medicinei de familie ca specialitate care poate fi obținută doar după parcurgerea curriculumului specific cu durata de 4 ani și susținerea examenului sunt:

1. Curriculum pentru Medicina de Familie este una specifică, vastă și complexă ce nu poate fi ”adaptată” și nici ”concentrată”.
2. Medicina de familie este singura specialitate care asigură servicii integrate pentru toate vârstele – copil, adult, vârstnic – și presupune intervenții preventive și curative atât din domeniul medical cât și chirurgical.
3. Există legislație care reglementează obținerea celei de-a doua specialități – este vorba despre un rezidențiat cu plată care se parcurge cu echivalarea stagiilor comune.
4. Pregătirea practică pentru specialitatea de Medicina de Familie este o pregătire particulară cu elemente care o diferențiază semnificativ de practica din spitale și chiar de cea din ambulatoriul de specialitate.
5. Calitatea serviciilor din medicina primară și îngrijirea pacientului vor avea mult de suferit dacă vor fi asigurate de medici fără practică și fără experiență specifică. În mod curent,rezidenții de medicina familiei fac practică în cabinetele medicilor de familie, adică exact în cabinete în care vor lucra după obținerea specialității.
6. Medicii cu specialitatea de Medicina de familie se simt discriminați și ofensați de modul în care specialitatea lor poate fi abordată de un coleg de altă specialitate în timp ce invers nu este posibil.

Ținând cont de toate aceste argumente, SNMF solicită decidenților modificarea proiectului de lege prin excluderea art.44 alin 4.1.

Download: Document de pozitie SNMF 25.10.2019