Îngrijirea pacienților cu boli cronice este în pericol!

2020-03-22

comunicate stiri

Medicii de familie semnalează pericolul în care sunt pacienții cu boli cronice prin lipsa de pe piață a unor substanțe active esențiale în tratamentul acestor afecțiuni.

În acest moment, este cazul metforminului și a levotiroxinei, care lipsesc cu desăvârșire din farmacii.

Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație. Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic, ci reprezintă simultan creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic etc.

Prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation), IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent, 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045.

Se consideră că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată și că, la fiecare 8 secunde, o persoană cu diabet își pierde viața din cauza diabetului și a complicațiilor acestora.

Levotiroxina reprezintă singura substanță activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului. Prevalența pacienților cu hipotiroidism poate depăși 12% din populația generală, conform American Thyroid Association.

A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate.

O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar, în contextul pandemiei cu COVID-19, lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că, în această perioadă, accesul la servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este cel mai probabil fatală.

Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol.

Preşedinte SNMF,
Dr. Dina Mergeani


Comunicat presa 22 martie 2020