Dispreț pentru cetățean, pacient și medic

2020-10-25

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) constată cu indignare că există o nouă “tradiție“, cel puțin imorală dacă nu și ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici și pacienți) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanții pacienților.

În acest context se încadrează și recenta OUG 180 /2020 care prevede că bolnavii de COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală rămân la domiciliu fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice.

Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca “penalizare” sau “obligație” – ilegală, de altfel – și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul.

Astăzi, într-o reală dar nedeclarată oficial stare de urgență, fapt atestat de de numărul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor.

Ignorați voit de autorități în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci cînd sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotrivă!

Vrem să asigurăm populația că noi, medicii de familie, la fel ca toți ceilalți profesioniști din sănătate, vom fi în continuare alături de toți pacienții noștri și îi vom îngriji cu toate resursele și capacitatea noastră, așa cum am făcut de la începutul pandemiei.

Vom utiliza consultația la distanță și vom îngriji astfel pacienții cu COVID-19 fără a pune în pericol pe ceilalți pacienți neinfectați cu SARS CoV-2 și care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Pentru că da, atât cei infectati și contacții lor, cât și contacții contacților sau cei care au auzit de SARS-CoV-2 doar la televizor au nevoie de noi!

Vom găsi soluții pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru că, în relație directă cu pacienții și cu boala, cunoaștem realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și funcționarii din birouri, și vom continua să ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului și a comunităţii. Așa am făcut și atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre și a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate!

Avem nevoie de resurse suplimentare, dar avem nevoie, mai ales, de respect și de colaborare din partea autorităților!

Biroul Executiv al SNMF