Comunicat de presa

2020-11-02

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) a solicitat Preşedintelui Klaus Iohannis şi Premierului Ludovic Orban implicarea pentru medierea relaţiei dintre cei peste 11.000 de medici de familie din ţară şi Ministerul Sănătăţii, în contextul epidemiei de COVID-19.

Încă de la declanşarea stării de urgenţă, organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie din România şi-au arătat disponibilitatea de a colabora cu autorităţile pentru lupta împotriva extinderii bolii. Medicii de familie au cerut puţine lucruri pentru ei şi au oferit permanent suport, informaţii, au preluat în grijă pacienţi care nu mai puteau fi urmăriţi în spitale şi ambulatorii, au derulat propriile campanii de informare şi educaţie medicală, s-au pus la dispoziţia autorităţilor pentru a deveni canale de transmitere a mesajelor de prevenţie către pacienţi.

SNMF a semnalat Ministerului Sănătăţii orice inadvertenţă, orice problema neanticipată şi orice breşă în sistem şi, de fiecare dată, a oferit soluţii logice, legislative, procedurale, logistice sau chiar s-a oferit să preia sarcini pentru remedierea situaţiilor critice.

Cu extrem de mici excepţii, nu am reuşit să stabilim punţi funcţionale de comunicare cu Ministerul Sănătății. Niciuna dintre măsurile luate pentru gestionarea pandemiei referitoare la pacienții izolați sau carantinați la domiciliu, deci cei care sunt în supravegherea exclusivă a medicilor de familie, nu a fost luată după consultarea reprezentanţilor acestei categorii profesionale pentru a afla dacă respectiva prevedere este sau nu implementabilă în practică, dacă este sau nu în concordanță cu celelalte prevederi legislative. Orice reacţie a noastră post factum a rămas fără efect (în afară ecourilor în presă).

„Acum, ni se impune un contract financiar de monitorizare care încalcă legislația de bază din România, respectiv Codul Civil și Legea 95/2006, și care are prevederi punitive ieșite din comun”, declară dr. Dina Mergeani, președintele SNMF.

Toate acestea în contextul în care medicii de familie apar constant în topul încrederii populaţiei în studiile sociologice privitoare la pandemie.

În acest context, am solicitat Preşedintelui şi Premierului României medierea relaţiei dintre medicii de familie şi reprezentanţii Ministerului Sănătății în scopul depăşirii barierelor de comunicare şi pentru restabilirea unui nivel de încredere şi respect a autorităţilor faţă de o categorie profesională importantă nu doar ca număr, ci mai ales ca responsabilitate asumată şi credibilitate dovedită.

Vă asigurăm că medicii de familie vor continua să monitorizeze pacienţii care sunt izolaţi la domiciliu şi, în paralel, vor acţiona folosind pârghiile legale pentru a aşeza în raporturi legale actele normative care să permită combaterea pandemiei.

Cu aleasă consideraţie,

Biroul Executiv al SNMF


Descarcati comunicatul (pdf)