Medicul de familie – rol esențial în managementul pacientului cu diabet zaharat

2020-11-16

comunicate

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) din România transmite un mesaj de sprijin în contextul Zilei Mondiale a Diabetului – marcată în data de 14 noiembrie- către cei aproape două milioane de români care trăiesc cu diabet zaharat în România și anunță demararea unui program online amplu de formare medicală continuă care să pregătească medicul de familie în abordarea integrată și optimă a diabetului zaharat și a complicațiilor asociate.

“Noi, medicii de familie suntem alături de pacienții cu diabet zaharat și familiile lor pentru a-i ajuta să își continue viața controlând această boală, să prevină și să trateze complicațiile asociate deseori acesteia. Rolul medicului de familie este esențial pentru un management corect al diabetului zaharat, noi fiind cei care prin recomandările noastre sprijinim și îndrumăm pacienții cu diabet zaharat pentru a avea o viață mai bună” a declarat dr. Dina Mergeani, președintele SNMF.

Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică de dimensiuni epidemice, la nivelul întregii lumi, iar România, din păcate, nu este o excepție. Statisticile arată că 1 din 10 adulți din România are diabet zaharat de tip 2, în timp ce 20% din cazurile de diabet zaharat tip 2 din România nu au fost diagnosticate și prezintă un risc mai mare de complicații (cardiovasculare, renale, oftalmologice).

„Sprijinul pentru pacienții noștri se arată prin fapte, nu vorbe, așa încât, pentru a ne putea îndeplini rolul la cele mai înalte standarde profesionale, este necesar ca noi înșine să evoluăm constant prin intermediul unor programe de formare medicală continuă. Anul acesta, SNMF, prin Grupul de Lucru Diabet, Nutriție Boli Metabolice, a demarat un amplu program online de formare medicală continuă la care se pot înscrie medicii de familie care vor să aprofundeze tematica diabetului zaharat așa cum recomandă ghidurile internaționale: în cadrul unui continuum cardio-reno-metabolic” a spus dr. Daciana Toma, coordonator al Grupului de Lucru Diabet, Nutrițe, Boli Metabolice din cadrul SNMF.

SNMF își propune astfel să asigure celor peste 11.000 de medici de familie platforma necesară de formare și comunicare care să îi ajute pe aceștia să poată să își duce nobila misiune la îndeplinire, în acord cu nevoile pacienților cu diabet zaharat din România. Suntem alături de pacienții cu diabet zaharat din România și familiile acestora, iar investiția în pregătirea noastră continuă este menită să asigure că pacienții români primesc cele mai bune recomandări medicale, cu o abordare personalizată, pentru a preveni și trata această boală și complicațiile asociate la un nivel înalt de expertiză profesională!

Biroul Executiv al SNMF