Document de poziție – Medicii de familie susțin procesul de vaccinare împotriva COVID-19

2021-04-07

stiri

Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF), cu sprijinul Grupului de vaccinologie al SNMF, grup cu preocupare consacrată pentru PROMOVAREA VACCINĂRII în România, reafirmă că vaccinarea este cea mai bună soluție, accesibilă în prezent, pentru a reveni la normalitate.

În acest context, considerăm important să vă informam cu privire la aspectele esențiale, menite să asigure succesul etapei de extindere a procesului de vaccinare împotriva COVID-19, etapă care urmează să se desfășoare în cabinetele medicilor de familie.

Sunt doua paliere clar conturate care necesită ajustare în acest moment: COMUNICAREA PUBLICĂ si IMPLICAREA DIRECTĂ A MEDICILOR DE FAMILIE.

CAMPANIA de COMUNICARE PUBLICĂ și EDUCAȚIE DESPRE VACCIN ȘI VACCINARE antiCOVID-19 trebuie:

  • să folosească efectiv cât mai multe resurse disponibile și să fie diversificată;
  • să explice pe înțelesul fiecărui cetățean importanța vaccinării RAPIDE și MASIVE a populației;
  • să adapteze mesajele la nevoile identificate de corpul medical și la solicitările pacienților noștri. Aceste nevoi se conturează clar prin simpla urmărire a listelor de așteptare din platforma ROVACCINARE, liste care indică evident și clar tipurile de vaccinuri acceptate în prezent;
  • să promoveze încrederea în toate vaccinurile pe care statul le pune la dispoziție pentru imunizare, fără a încerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reacție de respingere în masă, greu de remediat în timp.

VACCINAREA ÎN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE – necesită ajustarea suportului legislativ pentru a asigura flexibilitate:

  • reprezentanții legali sunt cei capabili să decidă cum se va desfășura optim procesul de vaccinare în cabinet, în funcție de organizarea existentă, pentru a nu perturba activitatea curentă și a evita pierderea inutilă a dozelor de vaccin;
  • distribuția vaccinului la cabinet;
  • asigurarea logisticii necesare;
  • simplificarea sistemului de contractare, programare și raportare;
  • stabilirea unui tarif echitabil, calculat transparent.

Reafirmăm disponibilitatea medicilor de familie pentru implicare directă în procesul de vaccinare în calitate de medici care, până în prezent, au fost și sunt principalii vaccinatori în România.

Biroul Executiv al SNMF